+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Kursiljo

KURSILJO

kursiljo

Kursiljo ili Mali tečaj je katolički pokret kojeg je 1949. godine u Španjolskoj inicirala grupa angažiranih katolika (laika i svećenika), potaknutih uznemiravajućim pitanjem: Ako je kršćanin čovjek koji je otkupljen, zašto taj kršćanin ne izgleda radostan?
Cilj Malog tečaja jest duhovno obnoviti društvo obnovom njegovih pojedinaca. Na osobnoj razini Mali tečaj želi posvijestiti svakom kršćaninu dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem. Na društvenoj razini Mali tečaj želi potaknuti pojedinca kršćanina na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj,…) te u njemu probuditi svijest da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati, donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.

slika1

slika2KAKO IZGLEDA TEČAJ KURSILJA?
Sudionici Kursilja, njih 25 do 35, okupljaju se kroz puna tri dana (od četvrtka navečer do nedjelje poslijepodne) na jednom mjestu gdje slušaju nagovore suradnika – laika i svećenika. Nagovori su prožeti osobnim iskustvima, svjedočenjima suradnika. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama (5-6 sudionika). Svaka grupa ima svog animatora koji potiče i usmjerava grupu te se svakom sudioniku pruža mogućnost izražavanja svog mišljenja i postavljanja pitanja. Za vrijeme pauza sudionicima na raspolaganju stoje svećenici, ne samo za ispovijedi nego i za osobne razgovore. Svakodnevno se moli (zajedničke i pojedinačne molitve), često koristeći molitvenik Kursilja “Na putu k Bogu” koji uči kako moliti. Osobito su snažna slavljenja liturgije i pokorničkog bogoslužja sa tumačenjem simbola i uvođenjem u pojedine segmente otajstva. Važan čimbenik je i atmosfera na Tečaju koju stvara spontano druženje, pjesma, šale, zajedničko blagovanje te kava i kolači za koje se pobrinu bivši župljani polaznici. Dok traje Mali tečaj bivši polaznici i mnogi samostani mole za milosni uspjeh tečaja, te šalju pisma podrške.
Stvaranje i doživljaj zajedništva je praktički za sve sudionike događaj koji ostavlja najdublji dojam, no želimo napomenuti da Kursiljo ne želi izdvajati vjernike iz župe već ih probuditi da se angažiraju u župi. Sudionicima Malog tečaja pomaže se doći do vjerskog stava iz kojeg slijedi zauzetost za Crkvu kao “svoju stvar”. Iz zajedničke brige za nju, pozvani su da prema svojim mogućnostima surađuju u župi, zatim u različitim apostolskim grupama i organizacijama. Različiti susreti nakon Malog tečaja, kao što su susreti prijateljske zajednice ili jednodnevne obnove, trebaju pomoći održati budnim duh odlučne vjere te podržati pojedinca u zajednici istomišljenika.

RAŠIRENOST KURSILJA
U Hrvatsku je Kursiljo došao 1974. godine i kroz ovih 30 godina održali smo u 9 naših biskupija preko 300 Malih tečajeva s preko 7000 sudionika te više od 700 jednodnevnih obnova.
Mali tečajevi održani su za srednjoškolce, studente, odgojitelje, prosvjetne djelatnike, prognanike, invalide i udovice rata, roditelje poginulih i nestalih, članove župskih zajednica. Ponudili smo po prilagođenom programu Tečaj za dosada najmanji uzrast, a to su učenici 8. razreda – pripravnici za sakrament Svete Potvrde.

slika3 slika4