+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROŠTENJE SV. ANE I 750. OBLJETNICA VITEŠKOG REDA IVANOVACA U HLAPIČINI

Dodano : 25.07.2016

PROŠTENJE SV. ANE I 750. OBLJETNICA BORAVKA
VITEŠKOG REDA IVANOVACA U HLAPIČINI

DSCN1183

U mjestu Hlapičina koja je dio župe Sveti Martin na Muri u nedjelju 24. srpnja svečano je proslavljeno proštenje sv. Ane i 750. obljetnica boravka Viteškog Reda Ivanovaca u Hlapičini. Svečano misno slavlje je predvodio mons. Ivan Milovan, porečko – pulski biskup u miru u zajedništvu sa domačim župnikom i vlč. Josipom Horvatom, umirovljenim svećenikom.

DSCN1164DSCN1104

Biskup je biranim riječima opisao Međimurje kao izrazito lijepu županiju, a stanovnike županije istaknuo kao vrijedne ljude. U propovijedi je podsjetio kako su Sv. Joakim i Ana roditelji blažene Djevice Marije te je sve prisutne pozvao na poštovanje roditelja kao oca i majke. Istaknuo je u nastavku važnost obitelji i to kršćanske obitelji, jer Evropa kao da se stidi svoje kršćanske prošlosti, te ne želi istaknuti kršćanstvo kao temelj Evrope. U nastavku propovijedi kratko je stavio u povjesni kontekst Viteški Red Ivanovaca koji su posebno činili djela milosrđa.

DSCN1154PRICEST

Na Svetoj misi uz lijepi broj vjernika je bio prisutan i gradonačelnik Murskog Središća (Hlapičina pripada gradu Mursko Središće, a župi Sveti Martin na Muri) Dražen Srpak, načelnik Općine sveti Martin na Muri Franjo Makovec, i predsjednik VMO Hlapičina Dragutin Stojko, kojima je župnik uručio zahvalnice za osobit doprinos obilježavanja 750. obljetnice boravka u Hlapičini Viteškog Reda Ivanovaca. Na poseban način ovoj lijepoj obljetnici veliki doprinos je dala i „UDRUGA ŽENA IZ HLAPIČINE“ koje su izradile razne suvenire, te je župnik i njima dao zahvalnicu.

DSCN1196DSCN1172

Prošli tjedan je u crkvi postavljen novi križni put, koji je donacija gospođe Marije Šprajc, te je župnik i njoj uručio zahvalnicu. Po izlasku iz crkve ministranti su dijelili svima brošuru o Ivanovcima koja je tiskana za ovu prigodu. Na kraju misnog slavlja je uručio prigodan poklon biskupu i udruzi „IVANEČKI VITEZOVI“ iz Ivanca. Ivanečki vitezovi je dobrovoljna Udruga osnovana 2009.g. i okuplja ljude sa sličnim   sklonostima, kao dijela kulturne baštine, prije svega sa područja grada Ivanca, Varaždinske županije i Republike Hrvatske, a radi ostvarivanja zajedničkih interesa u skladu s općim interesima društva te radi obavljanja određenih društvenih i kulturnih djelatnosti. U svojem sastavu imaju dvije aktivne povijesne postrojbe osnovane na inicijativu Borisa Jagetić Daraboš:
1.VITEZOVI IVANOVCI
2.IVANEČKA RUDARSKA ČETA

Svečanoj proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava.
Prvi dan u četvrtak je bila misa i klanjanje. Drugi dan je bila misa i predstavljanje monografije o Hlapičini autorice Blaženke Filipan – Žignić. Treći dan je bila misa i procesija sa svijećama. Posebno je vrijedno istaknuti promociju monografije. Napisala ju je prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić, znanstvena savjetnica i profesorica na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. Na predstavljanju monografije bio je prisutan i međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik VMO Hlapičina Dragutin Stojko, zamjenica načelnika Općine Sveti Martin na Muri Petra Novinščak, predsjednik općinskog vijeća Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i mnogi drugi.
DSCN1012DSCN0969
Uz prigodni kulturni program na kojem su čitane pjesme Zlatka Kraljića i učiteljice Mirjane Mošmondor, nastupili su i  solistica crkvenog zbora Terezija Stojko i tamburaši KUD-a Mura. Udruga žena Hlapičine pak je izradila suvenire s motivima pečata Viteškog reda ivanovaca. Recenzent monografije prof. emer. dr. sc.Stjepan Hranjec i sam autor 20 knjiga , među kojima i monografije Goričana kazao je da svi imamo dug prema svom zavičaju, a da su monografije iskaznice svojih mjesta jer opisuju njihov život  i mještane.
Prof. dr. Blaženka Filipan- Žignić, kći Hlapičine  kazala je da dobar dio materijala zahvaljuje i mještanima. U knjizi se bavila time kako se u Hlapičini živjelo, radilo, koji su bili običaji. Posvetila je i poglavlje o ivanovcima kao pretečama ovog mjesta, premda o njihovu životu nema  puno podataka. Posebna poslastica knjige je riječnik riječi koje se govore u Hlapičini. Skupila je njih 1200, kao i karakteristične  rečenice u kojima  su se koristile.

tamburasi

 

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...