+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

ŽUPNI VINOGRAD I KLET

GRADIŠČAK
ŽUPNI VINOGRAD I KLET

IMG_0215

Naselje Gradiščak vezano je uz same početke povijesti Svetog Martina na Muri. Povijest Svetoga Martina na Muri započinje već u prapovijesno doba kada nalazimo najstarije arheološke dokaze naseljavanja Kelta i panonskih Ilira u brežuljkastom dijelu općine, točnije u naselju Gradiščak.

Gradiščak ima i svoju legendu o Nikoli Malakociju i Izabeli.

malakoci

Legenda o Nikoli Malakociju započela je njegovom pobjedom na turniru srednjevjekovnih vitezova u Čakovečkoj utvrdi. Zbog njegovog siromaštva, a velike hrabrosti, Juraj Zrinski mu pokloni Gradišćak i zemlju sve dokle može baciti buzdovan. Idila između Nikole Malakocija i Izabele Petroci započela je na turniru kada je pobjedniku morala predati pehar. Njezinu ocu je smetalo njegovo siromaštvo. To se promijenilo kada je na dar dobio Gradišćak s okolicom. Odlučili su se zaručiti, a na zaruke je pozvano birano društvo. Među gostima našao se i nesuđeni Izabelin ženik Ivan Đulafi. Kada su trebali krenuti u crkvu sv. Martina na vjenčanje, Đulafi reče Izabelinu ocu da Nikola nije katolik već protestant. Ta vijest potresla je Izabelinog oca koji zabrani daljnji obred. Nakon nekog vremena čuo se vrisak jer se Izabela od žalosti bacila s kule dvorca. U cijeloj okolici zavladala je velika žalost. Nikola je odlučio porušiti Gradišćak jer ga je podsjećao na nesretnu ljubav, a novi dvorac Lapšinu sagradio je na mjestu pada buzdovana kojeg je bacio s Gradišćaka. Tu je u žalosti živio do smrti, a pokopan je u crkvi sv. Martina.

Župna klet u Gradiščaku spominje se u Gruntovnici u Čakovcu 1858. godine

IMG_0210 IMG_0212

Danas je Gradiščak mjesto koje naseljava oko 50 obitelji, ali ima puno kuća za odmor (vikendica). Prijelijepo mjesto Gradiščak gdje se nalazi i župna kuća za odmor i klet s lijepim podrumom okuplja brojne turiste u šetnji i raznim događanjima poput „Vincekovog“ i slično. U župnom vinogradu dozrijeva kvalitetno grožđe, a posebno se ističe: Traminac, Pinot bijeli, Pinot crni, Graševina, Zeleni Silvanac i Žuti muškat

IMG_0207 IMG_0216 IMG_0217 IMG_0219