+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

BLAGOSLOV NOVOG SVETOHRANIŠTA U CRKVI SV. ANE U HLAPIČINI

Dodano : 19.05.2019

BLAGOSLOV NOVOG SVETOHRANIŠTA U CRKVI SV. ANE U HLAPIČINI

U nedjelju 19. svibnja u crkvi sv. Ane u Hlapičini na početku misnog slavlja župnik je blagoslovio novo svetohranište. Budući da dosadašnje svetohranište nije odgovaralo liturgijskim propisima napravljeno je novo.
U crkvama se  posvećene euharistijske hostije čuvaju u prostoru koji se naziva svetohraništem. Taj naziv u misli priziva redak iz Iv 1,14, (I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine) ali i prijenosni Šator sastanka u kojem je Bog bio prisutan, a kojim su se služili Izraelci.

Prema crkvenom zakonu, svetohranište bi trebalo biti nepokretno, izgrađeno od čvrsta i neprozirna materijala i zaključano, tako da bi se opasnost od oskvrnuća mogla u potpunosti izbjeći.  Svetohranište mora biti na mjestu koje je uočljivo, prikladno ukrašeno i koje pomaže molitvi. Jasno je da Crkva želi da svetohranište bude mjesto božanskoga štovanja.
Svetohranište je donacija grada Mursko Središće. 
Od srca iskreno hvala!

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...