+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

BLAGOSLOV NOVOG SVETOHRANIŠTA U CRKVI SV. ANE U HLAPIČINI

Dodano : 19.05.2019

BLAGOSLOV NOVOG SVETOHRANIŠTA U CRKVI SV. ANE U HLAPIČINI

U nedjelju 19. svibnja u crkvi sv. Ane u Hlapičini na početku misnog slavlja župnik je blagoslovio novo svetohranište. Budući da dosadašnje svetohranište nije odgovaralo liturgijskim propisima napravljeno je novo.
U crkvama se  posvećene euharistijske hostije čuvaju u prostoru koji se naziva svetohraništem. Taj naziv u misli priziva redak iz Iv 1,14, (I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine) ali i prijenosni Šator sastanka u kojem je Bog bio prisutan, a kojim su se služili Izraelci.

Prema crkvenom zakonu, svetohranište bi trebalo biti nepokretno, izgrađeno od čvrsta i neprozirna materijala i zaključano, tako da bi se opasnost od oskvrnuća mogla u potpunosti izbjeći.  Svetohranište mora biti na mjestu koje je uočljivo, prikladno ukrašeno i koje pomaže molitvi. Jasno je da Crkva želi da svetohranište bude mjesto božanskoga štovanja.
Svetohranište je donacija grada Mursko Središće. 
Od srca iskreno hvala!

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...