+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

BLAGOSLOV NOVOG SVETOHRANIŠTA U CRKVI SV. ANE U HLAPIČINI

Dodano : 19.05.2019

BLAGOSLOV NOVOG SVETOHRANIŠTA U CRKVI SV. ANE U HLAPIČINI

U nedjelju 19. svibnja u crkvi sv. Ane u Hlapičini na početku misnog slavlja župnik je blagoslovio novo svetohranište. Budući da dosadašnje svetohranište nije odgovaralo liturgijskim propisima napravljeno je novo.
U crkvama se  posvećene euharistijske hostije čuvaju u prostoru koji se naziva svetohraništem. Taj naziv u misli priziva redak iz Iv 1,14, (I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine) ali i prijenosni Šator sastanka u kojem je Bog bio prisutan, a kojim su se služili Izraelci.

Prema crkvenom zakonu, svetohranište bi trebalo biti nepokretno, izgrađeno od čvrsta i neprozirna materijala i zaključano, tako da bi se opasnost od oskvrnuća mogla u potpunosti izbjeći.  Svetohranište mora biti na mjestu koje je uočljivo, prikladno ukrašeno i koje pomaže molitvi. Jasno je da Crkva želi da svetohranište bude mjesto božanskoga štovanja.
Svetohranište je donacija grada Mursko Središće. 
Od srca iskreno hvala!

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...