+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Povijest Župe

svmartin na muri karta

Povijest župe – prvi spomen područja župe Sv. Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri povezan je uz samostan viteškog reda ivanovaca koji se nalazio u Novim Dvorima. Prvi popis župa u ovom kraju bio je izvršen 1334. godine i taj se popis čuva u arhivi Prvostolnog kaptola zagrebačkog. U tom se popisu spominju četiri župe koje u svojem imenu imaju Sv. Martina, ali nije napisano mjesto župe. Pretpostavlja se i tako se i uzima da je 1334. godina prvi pisani dokaz o postojanju župe Sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri.

Sveti Martin na Muri leži na temeljima antičkog tj. rimskog naselja Hallicanuma, što se zaključilo na temelju pisanih antičkih izvora, između ostalog i putopisa Itinerarium Antonini iz 3.st.n.e. Na temelju toga izvršena su pokusna arheološka istraživanja 1977. i 1978. g. te sistematska iskopavanja 1985.g. koja su pokazala da je riječ o jednom većem antičkom naselju na površini od oko 2,5 – 3 km².
Tijekom tih istraživanja nađeno je podosta arheološkog materijala. Od nepokretnog: ostaci temelja jednog antičkog objekta (vjerojatno rimska kuća), antički zid, bazu kamenog stupa i mnoštvo građevinskog materijala što govori o intenzivnoj građevinskoj aktivnosti. Od pokretnog inventara nađeni su rimski novčići u rasponu od 1. – 4. st.n.e., fibule, glinene uljanice i keramičke posude. Da je Hallicanum bio malo veće središte potvrđuje i nalaz kamenog žrtvenika (are) koji je konzularni beneficijar Tit Caesernije Marcelin, upravitelj ovog naselja, posvetio vrhovnom rimskom božanstvu Jupiteru.

IMG_0135

Danas je župa Sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri najsjevernija župa u Republici Hrvatskoj i u našoj Varaždinskoj biskupiji. Zaštitnik župe je Sv. Martin biskup. Župa obuhvaća 14 sela koja broje zajedno 3460 stanovnika prema popisu stanovnika iz 2011. godine..

crkva Sv. Ane u Hlapičini

kapela Sv. Margarete u Kapelščaku

Župa osim župne crkve ima novosagrađenu crkvu Sv. Ane u Hlapičini, kapelu Sv. Margarete koja potječe iz 17. stoljeća u Kapelščaku i niz manjih kapelica i križeva koji svjedoče o vjeri ove župe.

Osim sakralnih objekta župa ima u vlasništvu vinograd u Gradiščaku i kuću za odmor sa starom prešom i podrumom u Gradiščaku.

vinograd u kuća za odmor u Gradiščaku

IMG_0212

zupni dvor1 zupni dvor2

 

Sjedište župe je u Sv. Martinu na Muri – Trg Sv. Martina 1, gdje se nalazi župni dvor sa pripadajućom gospodarskom zgradom i lijepim parkom.