+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Pjevanje

Pjevanje

Sveti Augustin je rekao: „Tko pjeva dvostruko moli“.
PJEVANJE U NAŠOJ ŽUPI ODVIJA SE NA VIŠE RAZINA

Redovito pjevanje u našoj župi je nedjeljom za vrijeme svetih misa:
– u 7.30 sati u župnoj crkvi
– u 9.00 sati u Hlapičini
– u 10.30 sati u župnoj crkvi
Osim na tim misama naši pjevači pjevaju i na ostalim proštenjima koja su u našoj župi, a imaju nastupe i izvan župe.
U našoj župi djeluje više župnih zborova:
– Mješoviti župni zbor
– Župni zbor mladih
– Župni dječji zbor
– Zbor u Hlapičini
Mješoviti župni zbor
Župni zbor djeluje više desetljeća i ima u njemu pjevača koji su stariji i od osamdeset godina. Broj članova nije uvijek jednak nekad ih je više nekad manje, ali vrti se oko brojke 25.
U svojoj dugoj povijesti zbor bilježi više nastupa u župi i izvan župe. Izvan župe nastupili su u Njemačkoj, Sloveniji, Sesvetskim Selima, Vratišincu, na Međimurskom proštenju u Zagrebu, Vidovcu, Sveti IvanŽabno, Sv. Juraj na Bregu i u drugim župama. Za vrijeme svojeg postojanja vodilo ih je više orguljaša i zborovođa. Kantor koji ih sada vodi je Božidar Frančić. Probe se odražvaju jednom tjedno, a kada su veći blagdani, ili pripreme za nastup onda i više puta.

mješoviti zbor

Župni zbor mladih
Zbor djeluje od 2008. godine. Pjevaju na misi u 10.30 sati, jednom ili dva puta mjesečno, a zajedno sa starijim pjevačima i na drugim slavljima. Broj članova nije uvijek jednak nekad ih je više nekad manje, ali vrti se oko brojke 20.
U svojoj kratkoj povijesti zbor bilježi više nastupa u župi i izvan župe. Izvan župe nastupili su u Podturnu, u Lendavi u Sloveniji, Sv. Jurju na Bregu, Vratišincu, Draškovcu i drugim mjestima, a u veljači 2011. godine imali su svoj prvi samostalni koncert u župnoj crkvi.
2012. godine prije blagdana Sv. Martina biskupa su nastupili na smotri zborova mladih u našoj župi.
Voditelj zbora je Patrik Zamuda, ali svaki član ima svoje zasluge i oni koji sviraju ostale instrumente. Probe se održavaju jednom tjedno, a po potrebi i više puta.

zbor mladih

Župni dječji zbor
Župni dječji zbor djeluje od 2006 godine. Broji oko 25 članova. Uglavnom su to djeca između trećeg i osmog razreda. Probe imaju jednom tjedno, nekad i dva puta, ovisno o potrebi. Gotovo svake godine nastupaju na „Zlatnoj harfi“, a imali su nastupe i na Kalniku, Orehovici, Lendavi, Kalinovcu, Štrigovi, Koprivnici,  i ostalim mjestima. Voditelj je vjeroučitelj Zvonko Ladić. Pjevaju jednom ili dva puta na mjesec na misi u 10.30 sati.

djecji zbor u zupnoj crkvi

Zbor u Hlapičini
Zbor u Hlapičini je najmlađi i djeluje od 2011 godine. On je specifičan što ga sačinjavaju djeca iz Osnovne škole, Srednje škole, srednja dob i stariji. Broje oko20 članova. Voditelj je Božidar Frančić, ali je i jako uključen gospodin Marijan Čibarić i Martina Rebernik. Pjevaju pjesme svih žanrova, a svaku prvu nedjelju u mjesecu posebno prilagode pjesme mladima.

MARTINSKA
2006. godine župni dječji zbor, tadašnji srednji zbor i nekoliko pjevača mješovitog zbora snimili su pjesmu „Martinska“. Riječi za tu pjesmu napisao je naš župljanin Franjo Karlovčec, a skladbu Branko Jalšovec. Osim same pjesme snimili su i spot na području naše župe.
Iz naše župne crkve bio je dva puta prijenos mise na Hrvatskom radiju Zagreb,
jednom na radio 105. Bio je jednom prijenos mise i na televiziji iz župne crkve,
a jednom iz Hlapičine.

djecji zbor u zupnoj crkvi dječji zbor u Koprivnici IMG_0025 nastup u Koprivnici - dječji zbor

 

Svake godine povodom blagdana Sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja, pjevači to svečano obilježe na svetoj misi i poslije na zajedničkom druženju u župnoj dvorani.

Svatko zainteresiran, sa dobrom voljom i nakanom, dobro je došao!
Orgulje na kojim se redovito svira izgrađene su 1930. godine, a izradio ih je majstor iz Maribora Brandl. Naše orgulje imaju 11 registara, dva manuala i sistem sviranja je elektromagnetski.

IMG_0036