+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Ministranti

MINISTRANTI


Ministrant je pozvan da u župnoj zajednici služi s određenom zadaćom, kako i sam naziv službe govori. Latinska riječ “ministrare” znači služiti. Kao što ministri u državi služe na dobro svih građana tako je i ministrant službenik oltara. On je sudionik bogoslužja. Župna zajednica te izabire i prihvaća između mnogo dječaka ili djevojčica. Budi stoga ponosan i radostan jer si pozvan na tako uzvišenu službu.
Bogoslužje je posebno slavlje u čast samome Bogu.
Biti u posebnoj blizini Božjoj nije samo posebna čast nego je to i odgovornost. Svi veliki ljudi u povijesti spasenja, kao što su proroci i sveci, svoju su službu shvaćali kao veliko zauzimanje za Božju stvar.
Sveta misa je najuzvišenija molitva koju vjernici mogu prinijeti Bogu. Stoga od poslužitelja oltara se očekuje posebna pozornost i sabranost. Zato pozorno prati odvijanje obreda, moli se sabrano, dostojanstveno i pobožno se vladaj. Tvoje vladanje treba vjernike poticati na molitvu. Nikako ne bi bilo u redu da svojim ponašanjem i držanjem na bilo koji način ometaš svećenika ili vjernike.
Ministrantsko odijelo ne želi samo uljepšati tebe kao osobu, već želi obogatiti liturgiju. Lijepo odjeven ministrant, uz svečano i ozbiljno ponašanje, je ukras liturgije. Kao što brižno ukrašavamo oltar cvijećem i svijećama, tako si ti isto hvalospjev bogoslužja samom Bogu.
U našoj župi ima različitih ministranata po dobi i spolu.
Susreti ministranata obično se održavaju jednom mjesečno, a ponekad i češće.
Ministranti redovito ministriraju nedjeljom, ali i u tjednu su pozvani i obvezni po rasporedu dolaziti ministrirati.
Ministranti iz filijale u Hlapičini dolaze ministrirati svi koji god mogu kad su mise u Hlapičini, a u župnoj crkvi svi ostali ministranti u nedjelju, a u ostale dane po rasporedu.
Ako netko ne može određeni dan može doći i neki drugi dan u tjednu.

Biti ministrant znači čast i odgovornost.
Poslužitelj oltara pomaže u slavljenju službe Božje. A bogoslužje je najuzvišenija molitva koju zajednica može prinijeti Bogu. Tu je i ministrant u službi velikog Boga i svoje zajednice.
Dobar i pobožan ministrant, dobri i čestiti poslužitelji oltara doprinose da slavljenje Boga bude svečanije i uzvišenije. Vjernici trebaju u ministrantu prepoznati onoga koji vjeruje u ono što čini; koji je svim srcem spreman uveličati slavu Božju u liturgiji.

DESET MINISTRANTSKIH NAČELA
1. Ministrant služi Kristu, svevišnjem Gospodinu.
2. Ministrant uvijek pokazuje strahopoštovanje u svetoj službi
3. Ministrant uvijek čini ono što je najbolje.
4. Ministrant poštuje svoje roditelje, učitelje i svećenike.
5. Ministrant sluša bez protivljenja.
6. Ministrant je pravi prijatelj.
7. Ministrant ne laže.
8. Ministrant je čiste duše i tijela.
9. Ministrant je veseo i susretljiv.
10. Ministrant pridobiva druge za kraljevstvo Božje.

slika katedrala

Ministrantska načela nisu nikakva prisila. Ona pomažu poslužitelju oltara ispuniti volju Kristovu. Pravi ministrant želi takav biti i za time teži.

Želiš li i ti biti ministrant ? Javi se svome župniku !
Ministranti se zajednički druže i izvan svete mise u igri i izletima…