+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

CRKVA SVETE ANE U HLAPIČINI

IMG_0013 SAM_1922 SAM_1923

 

 

 

CRKVA SVETE ANE U HLAPIČINI

Na inicijativu župnika vlč. Blaža Tote u Hlapičini je izgrađena crkva Svete Ane. U župnoj spomenici piše: „20.11.1990. počeli smo graditi novu crkvu u Hlapičini“. Nadamo se nešto pomoći iz Njemačke i Kanade. Procjena je da će gradnja stajati oko jedan milijun njemačkih maraka. Crkvu je projektirao Marijan Hoblaj, a izvođači su poduzeće od gospodina Andrije u Ljubice Blažić iz Nedelišća.
Imenovan je odbor za gradnju crkve: Bogdan Franjo, Sakač Stjepan, Novak Josip, Majsan Ivan i Martin. Nadzorni je bio ing. Vurušić iz Čakovca.

1993. godine polako ide vanjski dio crkve prema kraju.

IMG_0004

26. listopada 1993. godine crkvu je posvetio pomoćni zagrebački biskup mons. Juraj Jezerinac

IMG_0006

IMG_0010

IMG_0009 IMG_0011

Župnik vlč. Blaž Tota je napisao da je 1996. godine završena crkva u Hlapičini, ali naravno to je mislio da je na grubo sve gotovo, još je puno toga ostalo napraviti da crkva dobije današnji izgled iznutra i izvana.

Prvi vitraj je postavljen 1996. godine i prikazuje Sv. Martina biskupa. Izradio ga je profesor Štebih, ali ni  do danas ga još nije dovršio.

SAM_1960

27. lipnja 1998. godine dovršena je freska Sv. Ane u apsidi svetišta koju je nacrato akademski slikar prof. Marijan Jakubin

IMG_0012 SAM_1971

  1. godine je postavljeno centralno grijanje u crkvu, a to je bio dar Flac Marije iz Hlapičine.
  2. godine postavljen je drugi vitraj u izvedbi akademskog kipara Marijana Jakubina i poduzeća „STAB“, a vitraj je darovala gospođa Ana Belović iz Hlapičine. Vitraj prikazuje Sv. Franju iz Asiza

SAM_1966

Dolaskom novog župnika vlč. Ivana Hercega krenulo se polako dalje sa crkvom Sv. Ane u Hlapičini u smislu uređenja i nabave onoga što je još nedostajalo.
Tako su u rujnu 2001. godine nabavljena zvona za crkvu Sv. Ane u Hlapičini.

  1. rujna 2001. godine tadašnji varaždinski biskup mons. Marko Culej je blagoslovio zvona u Hlapičini. Nabavljena su tri zvona 420 kg, 220, kg i 130 kg, a tonovi su B – D – F (tzv. gloria motiv). Zvona su lijevana u Sloveniji u Žalcu, a radove postavljanja i nabave zvona izvelo je poduzeće „ARM“ iz Kamanja pod vodstvom Zvonimira Lukinića.

Jedno zvono dar je mještana Hlapičine, drugo zvono dar je župljana čitave župe, a treće zvono dar je gospođe Terezije Srša iz Hlapičine. Sva tri zvona su posvećena Sv. Ani.

SAM_1945

  1. godine postavljen je treći vitraj kojeg je darovala Terezija Mavrenović, rođena Žignić. Vitraj je napravio akademski slikar Marijan Jakubin u suradnji sa poduzećem „STAB“. Vitraj prikazuje Sv. Tereziju od djeteta Isusa.

SAM_1967

  1. godine naša župa je hodočastila u svetište Majke Božje Lurdske u Lourdes u Francusku. Tamo smo kupili kao župljani dva kipa Majke Božje. Jedan dio župljana bio je i iz Hlapičine, te su oni kupili Majku Božju za crkvu u Hlapičini, a ostali za župnu crkvu. Tako je 2003. godine postavljen mali oltar na ulazu u crkvu s desne strane, posvećen Majci Božjoj Lurdskoj.

SAM_1991Fasada na crkvi je napravljena 2004. godine, a radove je izvelo poduzeće “BOGDAN PIGMENT” iz Hlapičine.

SAM_1922 SAM_1923

Na ulazu u crkvu na fasadi je nacrtan veliki križ kojeg je nacrtao Zvonko Živčec iz Svetog Martina na Muri.U crkvi ispred oltara Zvonko Živčec nacrtao je sliku posljednje večere.

SAM_1970

  1. godine postavljen je namještaj u sakristiji. Namještaj je darovao gospodin Franjo Sobočan, odnosno njegovo poduzeće „SOBOČAN INTERIJERI“

SAM_1972

Prije Božića 2007. godine postavljene su pločice u svetište crkve (mjesto gdje se služi sveta misa). A ambon, krstionica, te stolić za vino i vodu su izrađeni 2008. godine

Varaždinski biksup mons. Josip Mrzljak je 2008. godine predvodio misno slavlje povodom proštenja Sv. Ane i tako smo proslavili 15. godina posvete crkve.

Nakon određene pauze krenulo se opet u radove tako su  2014. godine su postavljene  pločice po čitavoj crkvi, osim u svetištu gdje je to već bilo prije učinjeno. Postavljena je po sredini crkve i velika crvena tpih staza.

SAM_1981Masivne klupe od hrasta napravljene su 2015. godine.

SAM_1955

Također su 2015. godine postavljena četiri nova vitraja.

vitraji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ima još posla: nedostaju orgulje, uređenje desnog dijela pored svetišta…

Sama gradnja crkve većim dijelom je financirana izvana – Njemačka i Kanada, a manjim dijelom donacijom župljana. Međutim od 2001. godine sve što je rađeno: nabava zvona, fasada, uređenje svetišta, uređenje sakristije, novi razglas, pločice, klupe sve je plačeno donacijom župljana naše župe (većinom iz Hlapičine) i iz župne blagajne.
Velika HVALA ide bivšem župniku vlč. Blažu Toti koje je započeo gradnju crkve i koji se usudio ući u taj pothvat, koju nisu baš svi odobravali, čak su i radili protiv, zapisao je u župnoj spomenici.
Nakon njega to djelo je nastavio novi župnik vlč. Ivan Herceg.
Sve to ne bi uspjelo da nije bilo dobrih ljudi, dobrih vjernika i dobrih donatora. A ono što je najviše trebalo (da bi bilo dobrih ljudi, vjernika, donatora).., je Božji blagoslov i Božja milost, te zagovor Svete Ane.
Zahvalni svima na svakom daru i molitvi, a ponajprije Bogu, vjerujem da će nam ova crkva pomoći u izgradnji naše vjere i otvorenosti Božjoj milosti.