+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

I NAŠI MLADI SUDJELOVALI NA HODOČAŠĆU MLADIH VARAŽDINSKE BISKUPIJE SVETIŠTIMA ITALIJE

Dodano : 06.08.2019

HODOČAŠĆE MLADIH VARAŽDINSKE BISKUPIJE SVETIŠTIMA ITALIJE

      Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije organizirao je hodočašće mladih po svetištima Italije, od 25. do 31. srpnja. Iz naše župe hodočastili su Martina Sakač, Mihael Karlovčec i Tomislav Sakač. Zajedno sa 50-ak mladih iz cijele biskupije, u četvrtak 25.srpnja, uputili su se prema Italiji, uz duhovnu pratnju vlč. Tihomira Koseca (povjernik za mlade VB) te vlč. Tomislava Kosa. Što se duhovnog programa tiče, svakog dana je bila sv. Misa, jutarnja molitva časoslova, večernja molitva časoslova te molitva krunice.

            Prvo mjesto koje smo posjetili je Manoppello, a poznato je po tome što se tamo u crkvi čuva Veronikin rubac, gdje smo imali i misu, nakon čega smo krenuli prema San Giovanni Rotondu. To mjesto poznato je svetište Padre Pia, koji je tamo živio i djelovao.  Drugi dan smo započeli križnim putem u kompleksu svetišta, a nakon čega smo se uputili u obližnji Monte Sant’Angelo. Ovo mjesto poznato je po špilji u kojoj se više puta ukazao arkanđeo Mihael. Špilja je ujedno preuređena u crkvu pa smo i tamo imali misu.

            Trećeg dana napustili smo San Giovanni Rotondo te smo krenuli prema Monte Cassinu, prvom benediktinskom samostanu kojeg je osnovao sv. Benedikt. Nakon razgledavanja samostana, uputili smo se prema Rimu u kojem smo posjetili baziliku sv. Pavla izvan zidina, baziliku sv. Ivana Lateranskog te baziliku sv. Marije Velike (Maria Maggiore). Nakon toga smjestili smo se u „Domu Hrvatskih hodočasnika bl. Ivan Merz“ u Rimu , gdje smo u kapelici imali i misu. Sljedećeg jutra uputili smo se prema Vatikanu, u baziliku sv. Petra gdje smo se popeli na kupolu, a kasnije razgledavali i molili. Zatim smo imali nekoliko sati slobodno za razgledavanje Rima, a nakon čega smo išli u Vatikanske muzeje. Ulaznicu je svim hodočasnicima poklonio biskup, mons. Josip Mrzljak, kojemu se i ovom prilikom zahvaljujemo. Nakon povratka u dom imali smo misu, a nakon nje i klanjanje.

            Petog dana krenuli smo prema Casciji, poznatom svetištu sv. Rite gdje smo razgledali samostan i crkvu. Zatim smo se uputili u Assis, u svetište sv. Franje, gdje smo posjetili baziliku sv. Franje i Klare te baziliku Gospe od Anđela. Zadnjeg dana uputili smo se prema La Verni, svetištu u kojem je sv. Franjo dobio rane. Tamo smo imali misu, a nakon čega smo krenuli kući.

            Iako se svi nismo poznavali, na ovom hodočašću smo se svi zbližili i sprijateljili te se osjećalo zajedništvo, dobro raspoloženje i radost . Na kraju, želimo se zahvaliti svima koji su molili za nas te nam pomogli u bilo kojem pogledu.

Tomislav Sakač

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...