+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Bilješke s roditeljskog sastanka za sve razrede osnovne škole

Dodano : 07.10.2021

Roditeljski sastanak,03.10.2021,za sve od 1 do 8 r.

 1. SVETA MISA:

Svaki vjernik dužan je sudjelovati nedjeljom i zapovjedanim blagdanom na Svetoj Misi ( 3. Božja zapovijed: spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji ), te 1. crkvena zapovijed ( svetkuj zapovjedane blagdane i pobožno slušaj misu nedjeljom i zapovjedanim blagdanom );

Svaki vjeroučenik dužan je ići na svetu misu nedjeljom, a vi roditelji ćete mu olakšati, ako i vi idete s njime, neće osjećati da mora ići nešto obaviti, što ste vi već obavili. Zato djeca imaju knjižice koje se kontroliraju na kraju školske godine. Ako djeca ne idu redovito na Svetu Misu, postavlja se pitanje da li trebaju primati prvu pričest i krizmu. Oni koji ne idu redovito na Misu, neće moći na sakramente! Imate u subotu nedjelju misu navečer, a u nedjelju su još 3 mise, pa ne bi trebala biti poteškoća da dijete ne stigne na misu. Ako vjernik ne ide redovito na Sv. Misu nedjeljom i blagdanom, pa kada dođe u crkvu ne bi smio na pričest, prvo se treba  ispovjediti ( čini svetogrđe ).

 1. ŠKOLSKI VJERONAUK:

ako dijete ne pohađa vjeronauk u školi, to mu je prva prepreka za sakramente. Školski vjeronauk je izborni predmet, koji djetetu pomaže u znanju koje je potrebno za vjerski život.

 

 1. ŽUPNI VJERONAUK:

Osim vjeronauka za prvu pričest i krizmu koji bi trebaobiti svaki tjedan, postoji i vjeronauk za ostale razrede. Za ostale razrede vjeronauk je svaka dva tjedna, koji je priprava za nedjelju. Na vjeronauku se djecaispovijedaju, kako bi u nedjelju mogli na Svetu Pričest. Za sada vjeronauk za prvopričesnike je u utorak u 17.50h do 18.25h. Imate li bolje rješenje?

Vjeronauk za krizmu je subotom i biti će u 17.00h. Imate li za njih bolje rješenje?

Krizmanici će trebati kupiti katekizam za krizmu iz biskupije, no još je u štampi. Kada dođe obavijestit ću djecu koliko stoji katekizam.

Vjeronauk za ostale razrede je subotom od 09.00h do 12.00h. A oni koji to ne mogu zbog obaveza, vjeronauk je popodne, prije krizmanika. Imate li tu bolje rješenje?

Ako su djeca putnici i treba ih voziti, a braća su ili sestre, mogu doći na jedan zajednički vjeronauk, da vam bude lakše zbog prijevoza.

 

 1. ŽUPNE AKTIVNOSTI:
 • a) ministranti: lijep broj djece javio se u ministrante. Ministrantske probe biti će nakon župnog vjeronauka, jer vjeronauk je pola sata, a onda je proba. Potaknite neodlučnu djecu da ministriraju.
 • b) čitači: molio bi vas roditelje, da potaknete svoju djecu kako bi u crkvi bili aktivni sudjelovatelji. Da se upišu u čitače, kako im prvo ne bi bilo dosadno, a onda kako bi vremenom razbili tremu koja je prisutna osobito kod onih koji malo ili nikako ne nastupaju.
 • c) planiramo osnovati i dječji zbor, ali za to mi dajte još malo vremena. Moram vidjeti tko je spreman djecu vježbati i za koji iznos.

 

 1. PRVA PRIČEST 11 LIPANJ – SUBOTA

KRIZMA 18 LIPANJ – SUBOTA

Vaša tradicija je bila da ste imali prvu pričest subotu prije Tijelova, a krizmu subotu poslije Tijelova. Ako se slažete, to može tako i ostati, a ako ne, tu smo da se dogovorimo.

 

 1. KRIZMANIČKE HALJINE:

Mnoge župe su uvele krizmaničke haljine i to s razlogom da djeca budu jednaka i da neće biti problema kod odijevanja. Takve krimaničke haljine vidio sam u vašoj susjednoj župi Selnici, a moje bivše župe imale su takve haljine već godinama i pokazale su se vrlo praktične.

Cijena jedne haljine je 230kn.

Što mislite o tome?

Ako bi nabavljali te haljine, kako, od koga i na koji način skupiti novac? Moj prijedlog je da svaki roditelj školske djece i djece koja još ne idu u školu, dadne svoj dobrovoljni prilog. Trebali bi nabaviti 50 haljina, jer nisu sva djeca jednake visine ( uzimaju se tri veličine ), no nisu sve generacije iste i zato se uzima više haljina. 50 haljina bi došlo 11.500kn. Ako se ne bi dovoljno skupilo, uzeli bi nešto i iz blagajne! Sakupljane bi trebalo krenuti što prije da ih možemo naručiti, a u listiću ćete vidjeti kojim se tempom i koliko novca skupilo!

 

 1. VAŠE CRKVENE OBAVEZE:

Obiteljski dar vam je propisan 250kn. Vaš dar može biti onoliko koliko možete dati, može biti manje, ali i više, onoliko koliko vam srce kaže, a ne koliko župnik traži. Nikoga od vas nećemo prisiljavati da mora dati ako ne želi ili uvjetovati sa sakramentima da ako ne dadne, da ne može primiti Prvu Pričest ili Krizmu. Svakome dajem na savjest da dadne koliko i kako je srcem odlučio.

Ove godine sakupljali smo dobrovoljni dar za 3 nova lustera ( sudjelovalo je 87 obitelji), sada je u tijeku sakupljanje dobrovoljnog priloga za uređenje parka ( sadnju drveća i ukrasnog bilja ) pred župnim dvorom i osvjetljavanje parka ( do sada je sudjelovalo 47 obitelji ).

Od čega se župa financira: od obiteljskog dara, dara na blagoslovu kuća, nedjeljne i blagdanske milostinje, takse od sprovoda, vjenčanja i krštenja i dara od općine ( ove godine 35.000,00kn ).

A što sve moramo financirati: mjesečnu nagradu-plaću svećeniku 5.500,00kn, orguljašima Božidaru 2.100,00kn, Patriku 750,00kn, domaćici 2.500,00kn, režije od župnog dvora, župne crkve, crkve u Hlapičine, crkve u  Kapelščaku i župne klijeti u Gradiščaku, a ako što novca ostane i za nužne radove.

Što se tiče priča da država daje župniku plaću, država ne daje nijednom župniku plaću, ali država daje svakoj biskupiji po ugovoru određeni novčani iznos koji ide sa potrebe biskupijskih djelatnika, Caritasa i za gradnju sakralnih objekata.  Naša župa do sada nije dobila nikada ni jednu kunu za obnovu. Ja sam ove godine tražio za obnovu župnog dvora ( imate danas u listiću odgovor iz biskupije da je vrlo nužna obnova jer uvjeti su opasni za život ( karcinogena prašina – koja uzrokuje rak pluća i grla ).  Također sam tražio financijsku pomoć i obećana mi je u 50% -om iznosu, a 50% će morati župa.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da bi svaki vjernik trebao doprinositi za crkvene potrebe, ne zato što mora, već zato što je nužno i potrebno za normalno funkcioniranje župe. Lanjske godine obiteljski dar darovalo je 565 obitelji, a imamo preko 900 obitelji! Na koji način dobiti dar i od onih koji ne sudjeluju? Prisilom – nikako, već sviješću da nam je to kršćanska dužnost.

 

 1. RODITELJSKI PRIMJER:

dragi i poštovani roditelji! Budite pozitivan primjer svojoj djeci. Sve što govorite, sve što radite, vaša djeca to upijaju kao suha spužva vodu. Ako psujete i djeca će psovati, ako prostačite i djeca će tako, ako ogovarate i klevećete, ne čudite se ako će vam djeca biti takva, ako se roditelji svađaju, a djeca to čuju, da li će se htjeti u budućnosti vezati u brak, ako ne idete u crkvu, a od njih tražite da idu, i kad oni završe krizmu i oni više ne će htjeti ići jer tako rade njihovi roditelji. Vjerujem da svatko od vas najviše voli svoju djecu. Tako i treba, ali ako vam dijete pogriješi, opomenite ga, ukorite ga jer to je najbolji odgoj. Odgoj nije, ako djetetu sve popuštate, to je za dijete pogubno. Imajte za njih vremena i za razgovor i za savjet. Budite im najbolji prijatelj, kome se mogu povjeriti i reći što ih muči. Budite im podrška da ne krenu putem droge i alkohola.

 

 1. PITANJA I PRIJEDLOZI:
 • a) predstavljanje kandidata za prvu pričest: studeni ili prosinac: poldanjica
 • b) predstavljanje kandidata za krizmu: studeni ili prosinac: poldanjica

 

 

 

ŠTO SMO SE NA SASTANKU DOGOVORILI!

 1. SVETA MISA:

Sva djeca su dužna polaziti na Svetu Misu, ako žele primiti sakramente.

 

 1. ŠKOLSKI VJERONAUK:

Ako dijete želi ići na sakramente, dužan je i polaziti školski vjeronauk.

 

 1. ŽUPNI VJERONAUK:

Roditelji su se složili oko termina za župni vjeronauk.

Prvopričesnici u utorak od 17.50h do 18.25h.

Krizmanici u subotu od 17 do 17.40h.

Ostali razredi subotom prije podne, a oni koji to ne mogu u subotu prije krizmanika.

 

 1. ŽUPNE AKTIVNOSTI:

Svi koji žele biti ministranti i čitači mogu se još uvijek javiti.

 

 1. SAKRAMENTI U 2022 GODINI:

PRVA PRIČEST:  04. lipanj ( subota )

KRIZMA:  11 lipanj ( subota ) ili 28 svibanj ( subota ).

datum za krizmu potvrđuje Varaždinska biskupija

 

 1. KRIZMANIČKE HALJINE:

Roditelji su odlučili da za sljedeću krizmu nabavimo krizmaničke haljine. Cijena jedne haljine je 230kn. Trebamo nabaviti 50 haljina u tri različite veličine, jer sva djeca i generacije nisu jednako visoka i jednako brojna.

Dogovorili smo se da svi roditelji vjeroučenika i onih koji to još nisu ( još ne polaze u školu ), sudjeluju u dobrovoljnom daru za kupnju haljina.

Akcija  kreće  odmah, a novac sakupljamo tako dugo, kako će tko moći sudjelovati. Ako se dovoljno ne skupi, dati ćemo dio iz blagajne.

Ukupno treba za haljine 11.500,00kn!

 

 1. CRKVENE OBAVEZE:

Nikoga se neće siliti i uvjetovati sa uslugom, no svakome se preporuča da sudjeluje u granicama svojih mogućnosti, jer crkva živi jedino od svojih vjernika.

 

 1. RODITELJSKI PRIMJER

Za svako dijete je najvažniji roditeljski primjer i odgoj, a svi mi učitelji i vjeroučitelji, svećenici i župnici pomažemo u intelektualnoj i duhovnoj izgradnji svakog djeteta i pojedinca.

 

 1. PITANJA I PRIJEDLOZI:

U župnoj crkvi ćemo još ove godine imati predstavljanje kandidata za Prvu Pričest i Krizmu.

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...