+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

BLAGDAN PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE

Dodano : 20.06.2019

BLAGDAN PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE

U svim župama danas je svečano proslavljen blagdan „PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE“ ili jednostavno rečeno „TIJELOVO“ . Također je i u našoj župi sv. Martina biskupa blagdan „TIJELOVA“ svečano proslavljen.
Posebnu važnost su imali ovogodišnji prvopričesnici koji su bili u bjelini prilikom tijelovske procesije. Vatrogasci su nosili baldahin, te su time iskazali poštovanje prema Bogu prisutnome u „PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU“.
Uz prekrasno vrijeme zajedno smo molili, pjevali i klanjali se „PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU“!
Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji, u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja. Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat.
Na zamolbu svete Julijane mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj biskupiji uveo je blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici širili su slavljenje toga blagdana u cijeloj Crkvi.
Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove povezan je uz euharistijsko čudo koje se zbilo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji. Tada je jedan svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.
Nakon ta dva događaja papa Urban IV. 8. rujna 1264. objavio je bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (Euharistije), želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. proširio je blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...