+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

BLAGDAN PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE

Dodano : 11.06.2020

BLAGDAN PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE – TIJELOVO

Danas u četvrtak 11. lipnja  katolička Crkva slavi blagdan presvetog Tijela i Krvi Kristove. Blagdan se uvijek slavi u četvrtak nakon blagdana Presvetog Trojstva.
U našoj župi svetog Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri, također smo svečano proslavili današnji blagdan. U župi su bile slavljene tri svete mise. Treća je bila slavljena u parku župnog dvora, a nakon misnog slavlja održana je Tijelovska procesija.
Župnik je sve pozvao na posviješćivanje Kristove euharistijske prisutnosti, te da tu prisutnost živimo u svojem svakidašnjem životu.
Članovi DVD-a Sveti Martin na Muri i Lapšina nosili su baldahin, a iza su išli ovogodišnji prvopričesnici u krizmanici i ostali vjernici.
Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja.
Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu zamolbu mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj je biskupiji uveo blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije.
Drugi važan događaj povezan je uz euharistijsko čudo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji, gdje je jedan svećenik lomeći posvećenu hostiju zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.
Nakon toga je papa Urban IV. 8. rujna 1264. objavio bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (Euharistije), želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. proširio je blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.
Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama.

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...