+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

BLAGDAN PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE

Dodano : 16.06.2017

BLAGDAN PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE

U četvrtak 15. lipnja svečano smo proslavili blagdan „PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE“.

Slavlje je započelo svečanom misom, a poslije mise je uslijedila tijelovska procesija. Baldahin su nosili članovi DVD-a Sveti Martin na Muri i Lapšina, a ovogodišnji prvopričesnici obučeni u bjelinu u procesiji su ispred „PRESVETOG OLTARSKOG SAKRAMENTA“ bacali cvijeće.
Župnik je posebno naglasio važnost Božje prisutnosti, ne samo u našim crkvama, nego i u našim svakidašnjim životima koja se treba očitovati dobrim riječima i djelima.
Blagdanom Tijelova sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Bog je u Isusu svima nama dohvatljiv i blizak! Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar.
Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264.,  kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...