+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

BLAGOSLOV OBNOVLJENE KAPELICE BLAŽENE DJEVICE MARIJE U JUROVČAKU NA RASKRŠĆU

Dodano : 27.09.2020

BLAGOSLOV OBNOVLJENE KAPELICE BLAŽENE DJEVICE MARIJE
U JUROVČAKU NA RASKRŠĆU

U nedjelju 27. rujna mons. Antun Perčić, generalni vikar naše biskupije i arhiđakon Međimurskog arhiđakonata blagoslovio je obnovljenu kapelicu blažene djevice Marije u Jurovčaku na raskršću.
Blagoslov kapelice je bio na početku misnog slavlja. U propovijedi je mons. Perčić naglasio kako Božja milost ne poznaje granice, ali na nama je da tu milost prihvatimo. Prihvatiti Božju milost znači i pokajati se za grijehe, zaključio je u propovijedi.
Obnova kapelice još je više povezala  mještane Jurovčaka ali i ostale župljane. Župnik je na kraju mise svima zahvalio.
Pjevanje na misi su predvodili mlađi pjevači, a svirao je Patrik Zamuda.
Prema pričanju nekih ta kapelica je stara oko 100 godina, a možda i više. Izgradio ju je od Radenka Hažića pradjed (s mamine strane, prezimena Goričanec). Od Radenka pradjed se dva put  ženio; prva žena je umrla u porodu, za dijete se ne zna dal je ostalo živo, a druga žena mu je bila iz Čestijanca, dijete im se utopilo u mlaki i pretpostavlja se da je zato i kapelica izgrađena. 
Obitelj koja je bila na imanju Radenka Hažića se brinula o kapelici sve do smrti  njegove mame  Julijane Hazic rođena Goričanec. Nakon toga brigu o kapelici preuzela je njena sestra Terezija Čerčinović rođena Goričanec. 
Inicijator obnove kapelice je bio Mihael Karlovčec iz Jurovčaka. Od Mihaela Karlovčeca baka je bila sestrična od tatine mame Julijane Hažic.

 

 

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...