+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Blagoslov župnog dvora

Dodano : 10.01.2022

Poštovani uzvanici, novi i stari župni vijećnici, zvonari, orguljaši, ministranti i ostali suradnici!

Pripala mi je velika čast da Vas pozdravim u ime svih ovdje nazočnih, u ime župnika i u svoje osobno ime!

Iza nas je veoma turbulentna godina u kojoj je i opet u prvom planu bilo zdravlje, jer svi se pomalo bojimo i plašimo zaraze corona virusom. U godini koja je prošla, nažalost nismo disali punim plućima, ali unatoč svemu uspjeli smo mnogo toga učiniti kako na duhovnom, tako i na materijalnom planu.

U prošloj godini u blagajnu smo uprihodili 814.534kn, a potrošili smo 723.512,00kn i godinu završili u pozitivnom saldu od 91.022,00kn;

Sve svoje obaveze prema svima u potpunosti smo izvršili, kako obaveze u župi, tako i prema biskupiji.

Puno toga smo i napravili: okoliš oko župnog dvora dobio je novu vizuru: porušili staro drveće, poravnali teren, proširili vrt i njivu za povrće, zasadili novo drveće, novi voćnjak, ogradili prostor za životinje, osvijetlili prostor u crkvi s novim lusterima, te oko crkve i župnog dvora. Izgradili neke nove objekte, izradili projektnu dokumentaciju za obnovu župnog dvora ( čekamo zeleno svijetlo našeg biskupa za radove na župnom dvoru ), zapravo još mnogo toga, kako bi nam svima život bio ljepši i ugodniji, kako bismo rado i veselo došli na župni dvor u svoju drugu kuću, nama svima zajedničku.

Trudili smo se raditi i na duhovnom polju: osnovali smo tri molitvene zajednice, ponedjeljkom “Bog je ljubav”, utorkom “Milosrdni Isus”, četvrtkom “Klanjanje”, petkom “Srce Isusovo” , svibnjom i listopadom pobožnosti “Majci Božjoj”, svakog dana “tumačenje riječi Božje” na Svetoj Misi. Pokušavamo unatoč corone održavati vjeronauk za sve razrede osnovne škole, za sakramente svakog tjedna, za ostale svaka dva tjedna, susrete za mlade u prigodama, održavamo zborove ( zbor odraslih, mladih i djece ) – molim naše orguljaše da imaju probe, jer bez vježbanja nema napretka, povremeno na misi sudjeluje i naš “kud” i njihov zbor kao jedno veliko osvježenje, sve više nam se uključuje čitača u službu – za pohvaliti.

Iz svega navedenog možemo reći da radimo, da se svi trudimo i da i dalje očekujemo od svih vas suradnju i uključivanje u život župne zajednice!

Htjeli bi zahvaliti našim vijećnicima kojim je završila služba župnog vijećnika ili pak “cemeštra”!

Vjerujemo da je svaki od Vas svoju službu vršio savjesno i čestito na slavu i čast Bogu i svojoj župi. Žao nam je osobito onih koji su bili na izbornoj listi, a nisu prošli. Jedan od razloga što netko nije prošao jest taj, što nam se broj vijećnika trebao smanjiti. Zahvaljujemo Vam od srca i molimo i želimo da nam budete i dalje otvorenog srca za sve ono što ćemo raditi i da nas u svemu dobrome pratite i podržavate.

Čestitke Vama koji ste novo izabrani, među kojima je i moja malenkost! Velika je to čast, ali i obaveza. Očekujemo da ćemo svi zajedno raditi i nikada ne sustati!

Nažalost, novi vijećnici nisu još potvrđeni (vijećnike potvrđuje biskup), pa kada će se to dogoditi, onda ćemo dati svoje obećanje pred župnom zajednicom.

Zahvaljujemo našim zvonarima na radu i želimo dobru suradnju sa svima, a napose sa župnikom, jer Vi ste njegovi prvi suradnici ( a suradnici moraju biti napose odani ), naš župnik je direktan, ne okoliša, ne želi sukobe,  već očekuje da zvonari budu samo odgovorni za ono što rade i za što su  plaćeni. Bespotrebni razgovori nikamo ne vode i nikome ne koriste, već samo i jedino –  međusobno poštivanje i uvažavanje!

Zahvaljujemo i molimo i naše orguljaše da veselo i zadovoljno rade svoj posao kako u tjednim probama, tako i na nedjeljnim i blagdanskim misama.

Zahvala našim ministrantima, osobito onima koji su najaktivniji i najredovitiji, zaista su župljani prepoznali i nagradili njihov rad u velikom iznosu od 20.930,00kn i sav taj novac naši će ministranti danas dobiti!

Svi vi odrasli dobiti ćete od nas po jednu simboličnu bombonjeru u znak zahvale, za svu onu ljubav koju dajete za svoju župnu zajednicu.

Zahvala našoj kuharici Katarini koja je teško ostavila svoju lijepu i pitomu Podravinu kako bi pomogla  našem župniku, ali i svima nama koji dolazimo na župni dvor bilo službeno ili privatno. Lijepo i radosno nas dočeka, počasti i isprati: neka joj dragi Bog bude nagrada i snaga u radu i daljnjem životu!

Hvala prvim i drugim susjedima obitelji “Mesarić i Poredoš” koji su uistinu susjedi iz izreke: dobar susjed vrijedi više od rodbine, a oni su baš takvi i više od toga: Hvala ima velika!

Najveća hvala ide našem Mišku Krajačiću koji je našem župniku od prvog dana najveća podrška u svim aktivnostima, bilo u crkvi, bilo na župnom dvoru, a napose u vinogradu.

 

Budući da me je župnik izabrao da bi u ime svih nas sve ovo izrekao, zahvaljujem mu na tome i vjerujem da ću opravdati povjerenje koje mi je iskazao!

Hvala Vam svima koji ste večeras došli, neki su se ispričali za svoj opravdani izostanak, a svima Vama okupljenima neka  bude ugodno i lijepo! Bog blagoslovio sve nas i ovu hranu, dao nam zdravlje duše i tijela, te nas sačuvao žive i zdrave u ovoj novoj 2022 godini!

 Živjeli!!!!

Govor je izrekao novi župni vijećnik gospodin Stanko Perčić

 

Pročitajte još

Proslavili proštenje presvetog srca Isusovog

U petak 7. lipnja 2024. godine svečano smo proslavili proštenje presvetog srca Isusovog. U našoj župnoj crkvi nalazi se oltar presvetog srca Isusovog. U kanonskoj vizitaciji iz 1784. g. navodi se da je sjeverna kapela Srca Isusova podignuta 1783.g. Prije misnog...