+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

ČLANOVI NAŠEG KARITASA SUDJELOVALI NA BISKUPIJSKOM SUSRETU VODITELJA I ČLANOVA ŽUPNIH KARITASA

Dodano : 13.02.2018

SUSRET VODITELJA I ČLANOVA ŽUPNIH KARITASA VARAŽDINSKE BISKUPIJE

Na susret voditelja i članova župnih karitasa varaždinske biskupije bili su prisutni i članovi našeg župnog karitasa.

Susret je započeo svetom misom u subotu 27.siječnja koju je predvodio biskup Josip Mrzljak.
U zajedništvu s ocem biskupom slavili su generalni vikar mons. Antun Perčić, ujedno predsjednik Biskupijskog Caritasa, kancelar preč. mr. Ivan Rak, vlč. Nikola Tomašević , te prof. dr. sc. Ivan Šestak SJ, prodekan Filozofskog fakulteta družbe Isusove u Zagrebu, te profesor na istom fakultetu p. Dražen Volk. Pater Ivan je rodom iz Varaždina, točnije iz Svetog Ilije, a zajedno s paterom Draženom i studentima FFDI-ja s Jordanovca posjetio je Varaždin proteklog vikenda.

Biskup Mrzljak je na početku misnog slavlja srdačno pozdravio sve okupljene, posebno djelatnike i volontere župnih Caritasa. U homiliji je podsjetio na to kako su Isusovi učenici kroz cijelu povijest Crkve nastojali utjeloviti Božju riječ. Učili su kako evanđelje treba postati stvarnost svakidašnjeg života.

– Bili su svjesni kako Božja riječ nije stvar prošlosti, već je ona uvijek aktualna poruka svakom vremenu. U prvim stoljećima oni su bili svjedoci i pod cijenu vlastitog života su svjedočili kako je Isus pravi Bog i kako se treba boriti protiv drugih božanstava. Kroz cijelo vrijeme povijesti Crkve Isusovi učenici su razmišljali o tome kako da u konkretnom vremenu Božja riječ postane stvarnost i kako oživotvoriti zapovijed Božje ljubavi prema bližnjima. Danas slavimo blagdan sv. Anđele Merici koja je kao vjernica također razmišljala što bi lijepo mogla učiniti za Boga. Vidjela je kako postoji mnoštvo mladih nepoučenih i osnovala je zajednicu Sestara uršulinki kako bi poučavale mlade djevojke. Možemo prepoznati mnoge koji su prepoznali to karitativno djelovanje – one koji su djelovali iz ljubavi prema Bogu i prema čovjeku. Ponekad je važno materijalno pomagati, ali ponekad i više od toga važno je pomagati u blizini čovjeka, prihvatiti ga. Čovjek se osjeća usamljeno, posebno stariji i nemoćni koje mnogi zaboravljaju. Upravo je njima potrebna topla ljudska riječ i kršćanska blizina. Caritas je uvijek važna djelatnost Crkve i Isusovih učenika koji će prepoznati svoj kršćanski život upravo u tim aktivnostima. Naš kršćanski život nije samo u molitvi ili pobožnostima, nego i u djelotvornoj ljubavi. Zato i mi u biskupiji i našim župama nastojimo oživotvoriti djelatnost Caritasa i osvijestiti na koje sve načine čovjek može pomoći. Ono što je činila sv. Anđela, čine i danas njezine sljedbenice, sestre uršulinke, a djeluju tako da prihvaćaju i odgajaju mlade ljude i pomažu im ući u svagdanji život. Da bi to čovjek činio, sigurno mu je potrebna čvrstoća vjere i pomoć odozgo – poručio je mons. Josip Mrzljak.

Nakon svete mise susret voditelja i suradnika župnih Caritasa s vodstvom Caritasa Varaždinske biskupije nastavljen je u dvorani Pastoralnog centra. Ondje se najprije okupljenima obratio mons. Antun Perčić rekavši kako je temelj našeg kršćanskog života, ali i temelj Caritasa, pjesma koju su pjevali na svetoj euharistiji; “Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog”.

– Caritas znači ljubav. Pa neka i ovaj naš susret bude međusobni poticaj jedni drugima da ne posustanemo, već da vidimo da nismo osamljeni nego povezani Kristovom ljubavlju u našim župama i biskupiji – poručio je u uvodu susreta mons. Perčić.

Biskup Mrzljak podsjetio je na Božićno vrijeme kada slavimo Božju ljubav prema čovjeku.

– Najveći Caritas je Božić – kada Bog daruje svoga Sina nama ljudima. To je najveći dar kojeg čovječanstvo može primiti, samo je pitanje koliko mi to možemo prepoznati i cijeniti. Ja zahvaljujem svima vama što ste svakodnevno u svojim župama aktivni sudionici žive zajednice Božjeg naroda. Nakon Božića smo slavili blagdan Svete Obitelji, a obitelj je zaista jezgra društva i Crkve – poručio je otac biskup.

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola je podsjetio kako caritas označava ljubav prema Bogu, ljubav prema bližnjemu i pisan velikim slovom (Caritas) – instituciju unutar mjesne Crkve koja pomaže biskupu u ostvarenjima djela milosrđa. To je naša zadaća, istaknuo je mr. Šola, iznijevši pritom aktivnosti centralnog Biskupijskog Caritasa kroz djelatnosti.

– Caritas Varaždinske biskupije nije samo centralni ured, već je to lepeza projekata koje provodimo. Caritasova Pučka kuhinja svakodnevno priprema 300-tinjak toplih obroka. Ima ljudi raznih kategorija, a pokušavamo da im svima vratimo ljudsko dostojanstvo. U novim prostorima Caritasa napravili smo i odjel za obuću i odjeću, dječji odjel te odjel za pomoć invalidima. Organizacijski i logistički je, voditi samo Pučku kuhinju, vrlo zahtjevno. Uz kuhara i skladištara koje smo zaposlili, ostalo su volonteri, a tu se krije naš ponos. Ukupno je 24 volonterki i volontera u kuhinji. Ima onih koji su prisutni već 24 godine. Zamislite koja je to raspoloživost da čovjek svjedoči da se i na taj način može pomoći bližnjima. Financijski, prošle godine smo podijelili 105 900 obroka. Od Grada Varaždina dobivamo 25 000 kuna mjesečno, odnosno 300 000 godišnje, a Županija nam daje 5 000 mjesečno. Sve ostalo je na dobrim ljudima. Više od dva milijuna kuna se mora prikupiti. Snaga je u tome što nam pomaže puno volontera i donatora – rekao je, između ostaloga, ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola.

Predstavnici župnih Caritasa su potom podijeli godišnja izvješća, a susret je završio ugodnim druženjem uz ručak u novim prostorima Caritasa na Banfici.

(preuzeto od: http://biskupija-varazdinska.hr/vijesti/susret-voditelja-i-suradnika-zupnih-caritasa-varazdinske-biskupije-28994/28994)

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...