+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

HODOČAŠĆE U KOŠICE – GRAD MUČENIŠTVA SV. MARKA KRIŽEVČANINA

Dodano : 23.11.2015

POVODOM 20. GODINA KANONIZACIJE SV.MARKA KRIŽEVČANINA
VJERNICI IZ ŽUPE SV. MARTINA BISKUPA
IZ SV. MARTINA NA MURI POSJETILI KOŠICE
MJESTO MUČENIŠTVA SV. MARKA KRIŽEVČANINA
ZAŠTITNIKA NAŠE VARAŽDINSKE BISKUPIJE

MISA

U subotu 21. studenog i nedjelju 22. studenog vjernici iz naže župe Sv. Martina biskupa iz Sv. Martina na Muri posjetili su grad Košice u Slovačkoj. Grad Košice posebno je povezan sa našom biskupijom jer u gradu Košice je podnio mučeništvo Sv. Marko Križevčanin, zaštitnik naše biskupije. Također je Sv. Marko Križevčanin povezan i sa našom župom, jer prilikom blagoslova oltara (mense) 10. listopada 2002. tadašnji biskup mons. Marko Culej položio je u podnožje oltara moći Sv. Marka Križevčanina.

SVETI mARKO kRIZEVCANIN

Sveti Marko Križevčanin punim imenom zvao se Marko Stjepan Krizin. Rođen je 1589. godine u Križevcima, a mučenički je umro 07.09.1619. u Košicama. Kraljevski grad Križevci rodno je mjesto sv. Marka Križevčanina, koji se u cvijetu mladosti opredijelio za svećenički poziv. Studirao je u Grazu, a studij jer nastavio u Rimu u Papinskome zavodu “Germanicum et Hungaricum”. Na jednom dokumentu, koji se čuva u arhivu toga Zavoda, i danas se može pročitati njegov vlastoručni potpis s dodatkom “Croata – Hrvat”. Nakon završenih studija ređen je za svećenika, vratio se u domovinu i neko vrijeme radio u svojoj Zagrebačkoj biskupiji. Uskoro mu je kardinal Pazmany povjerio službu ravnatelja sjemeništa u Trnavi (Slovačka). Gradska uprava pozvala je o. Stjepana Pongracza i o. Melkiora Grodzieckog, isusovce, da bi se brinuli za katolike u tom gradu i da bi ih duhovno vodili i hrabrili. Obojica su bili ljudi apostolskoga djelovanja i uskoro su se vidjeli plodovi njihova rada. To je razbjesnilo kalvine, pa su optužili katolike, da su namjerno izazvali požar u srpnju 1619. g. Zapovjednik kalvinske naoružane garde Juraj Rakoczy ušao je s vojskom u grad i strpao u tamnicu svu trojicu katoličkih svećenika. Tu su ih nagovarali da se odreknu vjernosti Petrovu nasljedniku, da ne budu više “papisti”, da postanu kalvini. Kad su sva trojca konačno to odbila, vojnici su ih mučili i konačno im odrubili glave 7. rujna 1619. godine.
Papa sv. Pio X. svu trojicu mučenika proglasio je blaženima 15. siječnja 1905. godine. Svetima ih je proglasio papa Ivan Pavao II. 2. rujna 1995. u Košicama u tijeku svojega pastoralnog pohoda Slovačkoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U subotu 21. studenog župnik je služio misu u katedrali u Košicama ispred pokrajnog oltara koji je posvećen trojici mučenika, o. Stjepanu Pongraczu, o. Melkioru Grodzieckome i Sv. Marku Križevčaninu.
U nedjelju prilikom povratka iz Košica zaustavili smo se u biskupskom gradu Egeru. U katedrali u pokrajnoj kapeli Majke Božje župnik je slavio nedjeljnju misu sa vjernicima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokrajina Eger u Madžarskoj  poznata je po kvalitetnim vinima i podrumima. Tako smo se i mi zaustavili u jednome od mnogobrojnih podruma gdje smo imali ručak i degustaciju vina od kojih je najpoznatija EGRI BIKAVER (mješavina više crnih vina).

20151122_142229

Uz molitvu i ugodnu vožnju vratili smo se u svoju župu.

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...