+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

HODOČAŠĆE U MARIAZELL

Dodano : 01.12.2019

HODOČAŠĆE U MARIAZELL

U subotu 30. studenog uoči prve nedjelja došašća hodočastili smo u svetište Majke Božje u Mariazell u Austriju. Krenuli smo  ujutro, te po dolasku u Mariazell zajedno smo išli u baziliku na molitvu.  Već blizu Mariazella pratio nas je i snijeg. Poslije podne u 14.00 sati imali smo svetu misu. Navečer u 17.00 sati prisustvovali smo paljenju prve adventske svijeće. U slobodno vrijeme puno toga se moglo vidjeti i posebno doživjeti. Od živih jaslica, raznih ponuda na štandovima, muzeja… 
Bazilika Mariazell je najvažnije hodočasničko mjesto u Austriji, kao i jedno od glavnih europskih hodočasničkih destinacija. Unutar crkve, nalazi se čudotvorna drvena slika u čast Djevice Marije.
U području oko Mariazella bio je samostan sv. Lamberta iz 1103. Naselje je osnovano 1157., a njegovo postojanje je dokumentirano 1243. godine. Oltar Blažene Djevice Marije posvećen je 1256. godine.
U četrnaestom stoljeću, velika gotička crkva već je postojala u tom području, ali je bila uništena u požaru. Od 1644. do 1683. godine, obnovljena je u baroknom stilu pod  utjecajem arhitekta Domenica Sciassija. Pridodani su toranj i barokna kupola. Oltar je izgradio Johann Bernhard Fischer von Erlach, a posvećen je 1704.
Od dvanaest bočnih kapela svaka ima barokni oltar. Orgulje je napravio Johann Peter Alexander Wagner (1740). Dvije statue podignute ispred ulaza rad su Balthasara Molla (1757.) i predstavljaju Ludovika I. Anžuvinca i češkoga kralja Vladislava III.
Godine 1907. crkva je uzdignuta na rang manje bazilike. Obnove, koja je počela 1992. godine, dovršena je 2007. godine, kada je baziliku posjetio papa Benedikt XVI.

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...