+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

HODOČAŠĆE U MARIAZELL

Dodano : 02.12.2018

HODOČAŠĆE U MARIAZELL

U subotu 01. prosinca naša župa je hodočastila u svetište Majke Božje u Mariazell u Austriju. Najvažniji dio svetišta je bazilika. Bazilika Mariazell je najvažnije hodočasničko mjesto u Austriji, kao i jedno od glavnih europskih hodočasničkih destinacija.
Opat benediktinskog samostana Sveti Lamber Otkar poslao je 1157. redovnika Magnusa na područje Mariazell, što je pripadalo samostanu. Taj se redovnik trebao pobrinuti za potrebe ljudi koji tamo žive. S dopuštenjem opata mogao je ponijeti sa sobom svoj ručni rad, izrezbareni kip od drveta lipe dužine 47 centimetara što predstavlja Majku Božju sa Djetetom Isusom u rukama. U večernjim satima 21. prosinca velika stijena je zapriječila put Magnusu. On se obratio za pomoć Bogorodici. Kamen je maknut te  i otvoren put. Redovnik je stigao na cilj i podigao ćeliju u kojoj se  častio  Gospin Kip. Tako je mjesto dobilo ime Mariazell.  Ovdje se desilo čudo kada su ovdje ozdravili grof Henrik iz Moravske i njegova žena, a u zahvalu ovdje izgradiše kapelicu. Sličan kipić Majke Božje sa Isusom nalazi se i u našoj župnoj crkvi u pokrajnom oltaru Majke Božje. Taj oltar se i službeno zove oltar “MARIJE CELJSKE”.

Ugarski kralj Ljudevit I. izvojevao je veliku pobjedu nad mnogo jačom turskom vojskom, jer se ovdje zavjetovao Majci Božjoj i prije bitke objesio Gospin lik sebi na prsa. Mariji u zahvalu ovdje je izgradio kapelicu. Kroz vjekove su mnogi ljudi, bježeći pred ratnim i drugim nevoljama, u Mariazellu tražili spas i utjehu. Mariazell je najveće marijansko svetište u Austriji, gdje je kroz vjekove bilo mnogo obraćenja i čudesnih ozdravljenja. Gospin kip u Mariazellu nosi naslov Velika Majka Austrije.
Nakon dolaska u Mariazell najprije smo posjetili jezero Erlaufsee pored Mariazella.
Po dolasku pred baziliku župnik je progovorio o samoj bazilici. Posjetili smo žive jaslice, mehaničke jaslice, puno raznih štandova…
Središte našeg hodočašća bila je sveta misa u bazilici. Prije samog polaska u večernjim satima prisustvovali smo paljenju prve adventske svijeće.
Mariazell se ponosi najvećim ovješenim adventskim vijencem na svijetu, promjera čak 12 metara i teškim oko šest tona.

 

 

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...