+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

HODOČAŠĆE U SVETIŠTE PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE U LUDBREG

Dodano : 04.09.2018

HODOČAŠĆE U SVETIŠTE PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE U LUDBREG

Glavni hodočasnički dan vjerskog događanja “Dani ludbreške Svete nedjelje” tradicionalno je bila sama Sveta nedjelja, ove godine slavljena 2. rujna. Taj dan hodočastili su i vjernici  naše župe.
Nakon ranojutarnjih misa u župnoj crkvi, od 9 sati je u svetištu trajao duhovni program za hodočasnike. Uvijek je iznova posebno sudjelovanje u procesiji hodočasnika i svećenika od župne crkve do zavjetne kapele. Potom je hodočasničku svetu misu u ovom jedinom euharistijskom svetištu u Hrvatskoj, ujedno jednom od najvećih i najstarijih u Europi, predvodio mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka, zatim mons. Vladu Košića, sisačkog biskupa, mons. Vjekoslava Huzjaka, bjelovarsko-križevačkog biskupa, preč. Marka Kovača, izaslanika kardinala Josipa Bozanića iz Zagrebačke nadbiskupije te velikog broja drugih svećenika, đakona i bogoslova..

O važnosti ovog događaja za hrvatski narod govori i podatak da su svečanost misnog slavlja na Svetu nedjelju uživo prenosili Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg.
I ove se godine na Svetu nedjelju u ludbreškom svetištu, “mjestu najvećeg hrvatskoga blaga” okupio velik broj vjernika kako bi proslavili Presvetu Spasiteljevu Krv. Od ranih jutarnjih sati tisuće vjernika sa svih je strana dolazilo u ludbreško svetište kako bi stavili svoje molitve i prošnje pred Presvetu Krv, koja i 607 godina od čudesnog događaja privlači mnoštvo hodočasnika.

Dobrodošlicu svim hodočasnicima uputio je upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan, a nakon njega mnoštvu se obratio Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora.

Akademik Reiner upozorio je kako smo okruženi stvaranjem ozračja beznadnosti, besperspektivnosti, osjećaja da živimo u crnilu iz kojeg nema izlaza. Ocijenio je kako se danas stvara među ljudima atmosfera da je lošije no ikada, da nema nade, da su sve hrvatske tradicionalne vrijednosti ili nestale, ili su nevažne.

Sve je manje govora o ljubavi, a sve više govora mržnje, prikrivenog ili čak i otvorenog. U javnom prostoru upravo takvi stavovi daju ton svemu. Serviraju nam se samo negativnosti, kao da se ništa pozitivnog ne događa, kao da nemamo nikakvih dostignuća, ni u znanosti, ni u umjetnosti, u kulturi, gospodarstvu, ni u čemu drugom. Jedino u sportu ne mogu zanijekati uspjehe, ali i na tom području često pokušavaju istaknuti neke mrlje – kazao je akademik Željko Reiner poručivši svima neka ovo misno slavlje u ludbreškom prošteništu bude poticaj da zajednički u Hrvatskoj, u ljubavi, dijalogu i toleranciji te uzajamnom razumijevanju, tražimo rješenja za prevladavanje sadašnjih teškoća.
Sve je hodočasnike i goste pozdravio i varaždinski biskup Josip Mrzljak. Spomenuo je početak nove školske godine te kazao kako molimo da učenici i učitelji rastu u znanju, dobroti i ljubavi.
Misao vodilju za svoju propovijed sabranim vjernicima u ludbreškom svetištu predvoditelj slavlja, mons. Tomo Vukšić, pronašao je u Matejevu evanđelju „Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“ (Mt 28,20)! Te su riječi na svoj način sažetak sveukupnog Isusova poslanja i djelovanja, kazao je vojni biskup u BiH.

Dodao je mons. Vukšić, između ostaloga, kako je svetište Presvete Krvi Kristove u Ludbregu „Galileja“ hrvatskih katolika – posebice onih koji ovdje dolaze s iskrenom nakanom da se taj susret s Njim iz kategorije događaja, po obraćenju i poniznosti, pretvori u trajno stanje već ovdje na Zemlji’. U svojoj homiliji vojni biskup podsjetio je na riječi svetog Ivana Zlatoustog, kazavši kako njegove misli mogu itekako koristiti vjernicima, svećenicima, Crkvi kao ustanovi i, osobito danas, cijelom Hrvatskom državnom saboru, kao i svim ljudima i ustanovama.

Nakon središnje svete mise nastavljene su pobožnosti pred pokaznicom s relikvijom Presvet Krvi Kristove za koju je papa Leon X. izdao bulu 1513. godine i naložio da se narodu izlaže na klanjanje u nedjelju prije Male Gospe. Poslijepodnevni program tako je u Prošteništu započeo klanjanjem Presvetom Sakramentu u Zavjetnoj kapeli koje su predvodili bogoslovi. Molio se tako, između ostaloga, za duhovna zvanja u Crkvi u Hrvata te za očuvanje vjernosti i moralnosti u našim katoličkim obiteljima. Uslijedila je pobožnost Križnoga puta, a potom i blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom i molitva krunice Božanskog Milosrđa u župnoj crkvi. Sve je završilo pjevanjem pohvale Svetoj Krvi, Litanijama, Večernjom i blagoslovom te na kraju svetom misom zahvalnicom.

izvor: http://www.biskupija-varazdinska.hr/vijesti/mnostvo-vjernika-i-ove-godine-na-proslavi-predragocjene-krvi-kristove-na-svetu-nedjelju/34480

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...