+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

HRT1 – prijenos misnog slavlja iz crkve iz Svetog Martina biskupa, najsjevernije Župe u Republici Hrvatskoj

Dodano : 19.03.2024

Na Petu korizmenu nedjelju koja nosi ime nosi Gluha, 17.3.2024. Misno slavlje iz crkve iz Svetog Martina biskupa, najsjevernije Župe u Republici Hrvatskoj predvodi velečasni Mladen Gorupić. Najvrjedniji očuvani spomenik do danas je gotičko-barokizirana župna crkva sv. Martina. Župa se spominje već 1334. god. (SANCTI MARTINI), pa 1501. (SANCTI MARTINI SUPERIOR) i 1650. god. (SANCTI MARTINI in KOMORY). Na ovom povijesnom lokalitetu najprije je izgrađena drvena župna crkva, da bi polovicom 15. st. bio sagrađen najveći dio svetišta.

Svetište je poligonalno, a nadsvođeno je vrlo uspjelim kasnogotičkim mrežastim svodom, koji nosi deset konzola. Zanimljivi su, jer imaju uklesane motive bilja te likove anđela (na jednom je uklesana 1468. godina). Kustosija ove prekrasne crkve nastala je 1567. u kamenu vapnencu s tragovima crvene boje. Naročito zanimljive i vrijedne su gotičke zidne slikarije što je prava rijetkost u Međimurju. Današnja sakristija izgrađena je 1777. god., da bi najkasnije bio zamijenjen tabulat na stropu lađe 1779. godine.

 

 

GALERIJA SLIKA

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...