+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

IZVJEŠTAJ O RADU CARITASA ZA 2021. GODINU

Dodano : 29.01.2022

Dobar dan! Podnosim izvještaj o radu caritasa župe Sv. Martina biskupa iz Svetog Martina na Muri. Ove godine možemo se pohvaliti što smo dobili 5 novih članica koje su spremne svoje vrijeme koristiti za potrebe župe.

2021 godina počela je doista neobično. Već 03. siječnja suočili smo se sa 11 obitelji kojima je trebala pomoć jer su bili pogođeni potresom. Dobili su smještaj u toplicama Sv. Martin a mi smo ih opskrbili hranom, odjećom i lijekovima.

Organizirali smo skupljanje novca za pomoć stradalima, pa tako s ponosom mogu reći da su naši župljani lijepo darovali, te smo poslali u biskupiju 17.000 kn.

Pored toga smo Petru Škrinjar, samohranom ocu 4 djece iz Siska pomogli novčano i materijalno za obnovu njihove kuće.

U našoj župi još uvijek je kod nekih obitelji potrebna pomoć u kupnji  hrane, odjeće, obuće i plaćanje režija. Pomoglo se je obitelji Dobošić, Zadravec, Kos, Krajačić, Vnuk, Turk itd…

Imali smo slučaj gdje smo kupili stroj za pranje rublja, jer je situacija u obitelji dosta loša. Nažalost na imanju Valenta Vnuka izbio je požar pa smo i tu uskočili u pomoć.

Zbog cijele situacije sa koronom ni ove godine nismo bili u mogućnosti za Cvjetnu nedjelju imati Sv. Misu i druženje sa starijim i bolesnima, ali smo ih razveselili prigodnim čestitkama i gdje smo mogli i posjetom.

Koliko god nam je situacija dozvoljavala posjećivali smo potrebne i usamljene te im pomagali što god je bilo potrebno kroz cijelu godinu.

Naime bolest ne pita za godine te je jedno dijete od 7 godina moralo ići na operaciju u Srbiju. Jedan mladi otac bori se sa opakom bolešću pa smo u oba slučaja pomagali materijalno koliko god smo mogli i molitvom za njihovo zdravlje.

Obitelj Fisar bila je napadnuta, pretučena i opljačkana te uz pomoć opčine i caritasa riješili smo i njihov slučaj. Našli smo im smještaj u Vrhovljanu, gdje se sad osjećaju sigurno i mirno.

U susret nam je izašla i pekara Panis, kod koje 5 naših župljana besplatno dobiva kruh i pecivo. Pomagali smo i župniku u župnome dvoru koliko je bilo potrebno.

Obilaskom po našoj župi kod jesenjeg skupljanja hrane razgovarali smo sa mještanima da još više saznamo gdje je potrebna bilo kakva pomoć, pa i razgovor koji je nekad jako vrijedan starijima i usamljenima. U vrijeme adventa naše najmlađe smo razveselili dolaskom Sv. Nikole u crkvu. Uz pjesmu, molitvu i podjelu darova djeca su lijepo doživjela susret sa Sv. Nikolom.

Sa župnikom smo posjetili dom za starije i nemoćne, te im Sv. Misom i pjesmom približili dolazak Božića. I tako smo trećom nedjeljom adventa Sv. Misom za djelatnike caritasa završili ovu godinu i uz Božji blagoslov nadamo se zdravlju da možemo i dalje biti na usluzi potrebnima. Lijep pozdrav J

      Župnik:                                                             Voditelj:

Mladen Gorupić                                                Dragica Kirec

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...