+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

IZVJEŠTAJ O RADU CARITASA ZA 2021. GODINU

Dodano : 29.01.2022

Dobar dan! Podnosim izvještaj o radu caritasa župe Sv. Martina biskupa iz Svetog Martina na Muri. Ove godine možemo se pohvaliti što smo dobili 5 novih članica koje su spremne svoje vrijeme koristiti za potrebe župe.

2021 godina počela je doista neobično. Već 03. siječnja suočili smo se sa 11 obitelji kojima je trebala pomoć jer su bili pogođeni potresom. Dobili su smještaj u toplicama Sv. Martin a mi smo ih opskrbili hranom, odjećom i lijekovima.

Organizirali smo skupljanje novca za pomoć stradalima, pa tako s ponosom mogu reći da su naši župljani lijepo darovali, te smo poslali u biskupiju 17.000 kn.

Pored toga smo Petru Škrinjar, samohranom ocu 4 djece iz Siska pomogli novčano i materijalno za obnovu njihove kuće.

U našoj župi još uvijek je kod nekih obitelji potrebna pomoć u kupnji  hrane, odjeće, obuće i plaćanje režija. Pomoglo se je obitelji Dobošić, Zadravec, Kos, Krajačić, Vnuk, Turk itd…

Imali smo slučaj gdje smo kupili stroj za pranje rublja, jer je situacija u obitelji dosta loša. Nažalost na imanju Valenta Vnuka izbio je požar pa smo i tu uskočili u pomoć.

Zbog cijele situacije sa koronom ni ove godine nismo bili u mogućnosti za Cvjetnu nedjelju imati Sv. Misu i druženje sa starijim i bolesnima, ali smo ih razveselili prigodnim čestitkama i gdje smo mogli i posjetom.

Koliko god nam je situacija dozvoljavala posjećivali smo potrebne i usamljene te im pomagali što god je bilo potrebno kroz cijelu godinu.

Naime bolest ne pita za godine te je jedno dijete od 7 godina moralo ići na operaciju u Srbiju. Jedan mladi otac bori se sa opakom bolešću pa smo u oba slučaja pomagali materijalno koliko god smo mogli i molitvom za njihovo zdravlje.

Obitelj Fisar bila je napadnuta, pretučena i opljačkana te uz pomoć opčine i caritasa riješili smo i njihov slučaj. Našli smo im smještaj u Vrhovljanu, gdje se sad osjećaju sigurno i mirno.

U susret nam je izašla i pekara Panis, kod koje 5 naših župljana besplatno dobiva kruh i pecivo. Pomagali smo i župniku u župnome dvoru koliko je bilo potrebno.

Obilaskom po našoj župi kod jesenjeg skupljanja hrane razgovarali smo sa mještanima da još više saznamo gdje je potrebna bilo kakva pomoć, pa i razgovor koji je nekad jako vrijedan starijima i usamljenima. U vrijeme adventa naše najmlađe smo razveselili dolaskom Sv. Nikole u crkvu. Uz pjesmu, molitvu i podjelu darova djeca su lijepo doživjela susret sa Sv. Nikolom.

Sa župnikom smo posjetili dom za starije i nemoćne, te im Sv. Misom i pjesmom približili dolazak Božića. I tako smo trećom nedjeljom adventa Sv. Misom za djelatnike caritasa završili ovu godinu i uz Božji blagoslov nadamo se zdravlju da možemo i dalje biti na usluzi potrebnima. Lijep pozdrav J

      Župnik:                                                             Voditelj:

Mladen Gorupić                                                Dragica Kirec

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...