+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Križevo Hlapičina 2022.

Dodano : 02.05.2022

U nedjelju 01. svibnja 2022. održano je u Hlapičini proljetno „KRIŽEVO PROŠTENJE“, odnosno proštenje „NAŠAŠĆA SVETOGA KRIŽA“. Iako je bilo prohladno vrijeme i pred kraj mise je počela kiša, okupio se lijepi broj vjernika koji su molili milost Isusa Krista, raspetoga na križ, po kojem nas je otkupio. Misno slavlje je služio vlč. Mladen Gorupić. Župnik je sve pozvao da prihvati svatko svoj križ, a onda će i Bog pomoći.

 

To je blagdan koji prema rimskoj predaji kaže kako je mladi rimski časnik Konstantin, poganin, vidio pred odlučujuću bitku za carsko prijestolje, na nebu znak kršćanskog križa, a podno njega natpis: »In hoc signo vinces!« – “U ovom ćeš znaku pobijediti».
Potaknut tim viđenjem 313.g. dao je slobodu kršćanima.

Njegova majka, sv. Jelena Križarica, 14.09.320 g. pronašla je na Kalvariji Isusov križ. Na tom mjestu dao je car Konstantin sagraditi veliku dvostruku baziliku u kojoj je bio pohranjen veliki dio Kristova križa. Kršćani Jeruzalema počeli su na taj dan hodočastiti i slaviti sv. Križ, što je i začetak obreda Velikog petka. God. 614. perzijski car Chosran Abharwez osvojio je Jeruzalem i ponio sa sobom sv. Križ. Car Heraklije ga je 3. V. 628. bitkom opet zadobio. Kod ove kapelice proštenje se slavi više od sto godina.

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...