+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Krizmanički tečaj u župi

Dodano : 22.03.2023

U petak 17.3. započeo je krizmanički tečaj u župi u Svetom Martinu na Muri. Animatori su se okupili u velikoj dvorani nešto ranije kako bi pripremili sve što je potrebno a tamo im se pridružio vlč. Krunoslav Sajko, a u njihovom susretu osjetila se radost i zajedništvo. Pri kraju priprema prostora za tečaj, počeli su stizati krizmanici. Na njihovim licima vidjela se zbunjenost i razmišljanja o tome zašto su tu, te očekivanja da će ovaj tečaj biti u obliku uobičajenog vjeronauka.

Tečaj je započeo pričom o Drvencima i temom „Tko sam ja?“ u kojima smo doživjeli da je svatko od nas poseban i dragocjen – original i da je baš takav kakav je – ljubljen! Nakon rada u grupi u kojem smo se upoznali i mogli podijeliti jedni s drugima ono što nas je dotaknulo i potaknulo na razmišljanje, imali smo kratku pauzu uz grickalice i kolače koje su ispekle vrijedne ruke mama naših krizmanika. Nakon pauze, o svojem traganju za vrijednošću svjedočila je Leona, a nakon njene teme otišli smo u grupe kako bi prokomentirali gdje svatko od nas pronalazi svoju vrijednost. Petak smo završili večernjom molitvom i obavijestima za subotu.

U subotu smo dan započeli jutarnjom molitvom i razgibavanjem koje je predvodio Matija.  Prvu temu »Osoba Isusa Krista« je imao vlč. Sajko kroz koju nam je progovorio o tome tko je Isus Krist i kako je On živ u našim srcima i našim životima. Kroz temu »kršćanski život je drugačiji« Luka nam je dočarao kako je on, potaknut Božjim djelovanjem u njegovom životu, odlučio živjeti drugačije od ostatka svijeta. Posebnu pažnju krizmanika probudila je tema »čistoća« gdje su Lucija i Luka ispričali kako oni žive svoju vezu i predbračnu čistoću. Nakon grupa uslijedio je ručak i velike igre gdje smo se svi skupa još više zbližili. Subotu smo završili s ispovijedi, klanjanjem i Svetom Misom.

Susretu u nedjelju smo se svi, iako umorni, veselili. Susret je započeo jutarnjom molitvom nakon koje je Luka govorio o Duhu Svetom, a Andrija je upotpunio ovu temu svojim svjedočanstvom o tome kako je pozvan biti apostol u svojoj svakodnevnici. Nakon završnog rada u grupi i pisanja dojmova uputili smo se na u crkvu na Svetu Misu. Naš Kursiljo tečaj završili smo sa sastankom gdje smo roditeljima krizmanika pričali svoje dojmove, prezentirali ljetovanje na Krapnju i dali im da pročitaju pisma koja su krizmaniki dan ranije napisali.

Pročitajte još

Sveta misa za sve vatrogasce u kapeli Sv. Margarete u Kapelščaku

Ove nedjelje 05. svibnja 2024. u kapeli sv. Margarete u Kapelščaku, povodom blagdana sv. Florijana, služena je sveta misa za sve članove vatrogasnih društava. Župnik je sve pozvao da nasljeduju Božju Riječ i pomažu bližnjemu, kao što je to činio i sv. Florijan....