+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Naša župa obilježava 25 godina postojanja župnog Caritasa!

Dodano : 19.02.2023

Poštovani djelatnici Caritasa, predsjedniče vlč. Mladene, voditeljice gosp. Dragice, bivši voditelji i djelatnici Caritasa, draga braćo i sestre!

Danas naša župa obilježava 25 godina postojanja župnog Caritasa!


Koji je zapravo smisao Caritasa u župnim zajednicama?

Djelatna ljubav – organizirana kao Caritas – nije samo vrsta socijalne pomoći, koja bi se mogla prepustiti državi ili drugim organizacijama, nego pripada samoj naravi Crkve i izričaj je njezine biti. Nit je to koja se proteže od Ivana Pavla II. preko Benedikta  XVI. do pape Franje.

Božje milosrđe, koje obuhvaća sve ljude, poruka je koju je papa Franjo izabrao kao veliku temu svojega pontifikata i ona je u „izravnom kontinuitetu“ s enciklikom Deus Caritas est, koja ističe da je ljubav „srce života Crkve“ te da je djelatna ljubav „konstitutivna za poslanje Crkve, kao što je i naviještanje Riječi Božje i slavlje sakramenata“.

Volonter tj. djelatnik Caritasa ima dvostruku  ulogu: djeluje na mijenjanje društva i  svjedoči život Crkve. Time on pomaže zajednici da prijeđe iz pomaganja kao puke milostinje, u ljubav koja stvara interpersonalne odnose. Vjera ne bi bila autentična, liturgija bi ostala formalizam, molitva bi postala bijeg kad se ne bi prevele u svjedočenje života i djelatnost Caritasa.

Volonteri svojim djelovanjem upozoravaju druge na to da i oni osjećaju da se taj slučaj i ta osoba tiču jednako i njih. Time doprinose i stvaraju osjećaj solidarnosti i odgovornosti kod sebe i šire u društvu. To je njihova proročka uloga koja doprinosi izgradnji kulture davanja. Volonter može i ima pravo biti kritičan, on je neprestano u otkrivanju najpotrebnijih i u traženju načina pomaganja njima – dakako, zajedno s drugim ljudima, jer neprestano istražuje kako što više ljudi uvući u svoju akciju. On prvi prolazi višestruku formaciju u koju možemo ubrojiti neke već naznačene točke: odgaja sebe i druge za besplatnost, za rad bez interesa, za zajednički rad u kojemu poštuje različnost, za senzibilnost za prava posljednjih, za uviđanje konkretnosti situacije, za komunikaciju, za kritiku koja proizlazi samo iz želje za poboljšanjem situacije. Nakon svega toga kršćanski volonter mora znati reći: “Sluge smo beskorisne. Učinismo što smo bili dužni učiniti” .


Tko nije volonter iz unutarnjega imperativa, tko pomažući drugima drži sebe većim i boljim od drugih, nije volonter.

Dob, obrazovanje i status razlikuju se od sredine do sredine. Ono što je zajedničko dobrim volonterima jest:

ISKRENOST u želji da se pomogne.

OSJETLJIVOST za način i vrstu rada organizacije u kojoj se volontira.

ODGOVORNOST za posao koji se prihvati.

POŠTOVANJE privatnosti organizacije i njenih članova.

STRPLJENJE u odnosu na druge.

SPOSOBNOST u prihvaćanju svake prilike za pružanjem pomoći.

SURADNJA i volja da se poštuju individualne razlike.

Naši volonteri uistinu su takvi i zato im od srca zahvaljujem u ime župne zajednice.

Zahvala svima onima koji su bili članovi a više nisu, ali i negdašnjim voditeljima!

Velika zahvala sadašnjim članovima s voditeljicom gosp. Dragicom koji ne štede ni vrijeme, ni novac, ni auto, ni mobitel, koji mnogo puta nisu dobronamjerno shvaćeni i prihvaćeni , ali uz sve postojeće prepreke, rade na korist onih koji su potrebni i na čast i slavu Bogu.

Svi koji se žele priključiti u radu našeg Caritasa, dobro su došli!

U znak zahvale, molim voditeljicu gosp. Dragicu da dođe naprijed i primi ovaj buket cvijeća u kojem je izražena sva naša ljubav i zahvala za sve ono što djelatnici Caritasa rade za najpotrebitije!

Još jednom, svima iskrena zahvala!

 

 

Pročitajte još

Sveta misa za sve vatrogasce u kapeli Sv. Margarete u Kapelščaku

Ove nedjelje 05. svibnja 2024. u kapeli sv. Margarete u Kapelščaku, povodom blagdana sv. Florijana, služena je sveta misa za sve članove vatrogasnih društava. Župnik je sve pozvao da nasljeduju Božju Riječ i pomažu bližnjemu, kao što je to činio i sv. Florijan....