+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

NAŠI MINISTRANTI SUDJELOVALI NA BISKUPIJSKOM SUSRETU MINISTRANATA U LUDBREGU

Dodano : 31.08.2018

NAŠI MINISTRANTI SUDJELOVALI NA BISKUPIJSKOM SUSRETU MINISTRANATA U LUDBREGU

U četvrtak 30. kolovoza održano je u Ludbregu biskupijsko hodočašće ministranata/ica i vjeroučenika, koje je okupilo preko 350 mladih, zajedno sa njihovim vjeroučiteljima i animatorima. Na tom susretu sudjelovali su i naši ministranti.
Susret je započeo u 9 sati ispred zavjetne kapelice, gdje je sve prisutne pozdravio vlč. Siniša Dudašek, povjerenik za Pastoral duhovnih zvanja i ministranata, koji je ujedno i organizator ovoga susreta.
Mladi su se zatim podijelili u 28 radnih skupina koje se vodili animatori i vjeroučitelji, koji su sa njima kroz katehezu, igru i kviz obradili temu „Evanđelje“ u kojoj su razmišljali o važnosti poruke Evanđelja za nas i za cijeli svijet, jer nam u toj Riječi dolazi i progovara sam Isus Krist, koga zatim vidimo i susrećemo u svetoj Euharistiji.
Nakon prigodne kateheze, mladi su mogli pristupiti svetoj ispovijedi, da bi mogli dostojno sudjelovati i u svečanom misnom slavlju koje je započelo u 11 sati. Na misi je bilo prisutno 15 svećenika, zajedno sa bogoslovima, sjemeništarcima i časnim sestrama, a predslavio je preč. Matija Pavlaković, rektor međubiskupijskog sjemeništa na Šalati. Pjevanje na misi je predvodio združeni dječji zbor župe Ludbreg i župe Sračinec.
U svojoj propovijedi, temeljnoj na evanđeoskom izvještaju o mladiću koji nije krenuo za Isusom zbog svoga velikog bogatstva (Mk10,17-22), preč. Pavlaković je pozvao mlade da se preispitaju na što njih Isus zove kada ga susreću i kako odgovaraju na poziv da ga u svojem životu slijede, osobito ako ih poziva u sveta duhovna zvanja. Pozvao je mlade da, usprkos svemu, odaberu Isusa i da vide u svojim životima što ih sputava u tome odabranju, jer što ima ljepše od Isusa, jer on jedini može dati punu sreću.
Preč. Pavlaković je završio propovijed riječima: „Dragi ministranti i ministrantice! Hvala vam što ste danas prepoznali trenutak i odazvali se ovom susretu. Vidite da niste sami, da ima mnoštvo vaših vršnjaka i vršnjakinja  koji u svojim župama marljivo i velikodušno služe Kristu. Ustrajte na tome putu na koji vas je Isus pozvao. Molite dragog Isusa za revnost i ustrajnost; molimo ga svi zajedno da bude spremnosti i velikodušnosti u svim mladim srcima, da svi osjete da ih Bog zove i da imaju hrabrosti prihvatiti i spremno Bogu odgovoriti – Evo me Isuse! Ja želim biti tvoj svećenik, redovnik ili redovnica! Isus te voli i govori tvome srcu: „Dođi i idi za mnom!“ Da li ga čujemo? Amen”
U prinosu darova, mladi su molili za postojeće i nova duhovna zvanja u Crkvi, za sebe, svoje prijatelje i obitelji, da budu u svojoj radosti i mladosti vjerni nasljedovatelji evanđeoskih istina. Na kraju mise sve je pozdravio u ime biskupa i svima zahvalio vlč. Siniša Dudašek.
 Nakon mise je uslijedila pauza za ručak, a zatim su mladi, predvođeni animatorima, krenuli u procesiji u župnu crkvu pred relikviju Predragocjene Krvi Kristove na zahvalno klanjanje, koje je vodio vlč. Dudašek, koji je u molitvi pred Presvetim i završio ovo hodočašće riječima:  „Isuse Kriste, Dobri Pastiru, primi našu poniznu zahvalnost za tvoju živu prisutnost na našim oltarima i našim životima. Sve nas blagoslovi, a osobito sva zvanja koja, Duhom Svetim, neprestano darivaš svojoj Crkvi. Budi uz papu, uz naše biskupe, svećenike i misionare i sve posvećene osobe; učini da daju primjer pravog evanđeoskog života narodima kojima ih ti darivaš. Ojačaj i učvrsti u ustrajnosti sve koji se spremaju za sveti Red i za posvećeni život; da ostanu vjerni u svojoj nakani. Umnoži Gospodine radnike Evanđelja u svojoj Crkvi da naviještaju tvoje ime svim narodima i plemenima. Osobito te molim, čuvaj ove mlade, naše obitelji i naše župne zajednice; udijeli im raspoloživosti i velikodušnosti da te slijede u svojim životnim zvanjima ili zanimanjima. Svrni Gospodine svoj pogled na nas i milostiv nam budi. Amen.“

izvor: http://www.biskupija-varazdinska.hr/vijesti/biskupijsko-hodocasce-ministranata-i-vjeroucenika-u-ludbreg/34474

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...