+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

“OPROST GRIJEHA BEZ SVEĆENIKA”

Dodano : 26.03.2020

PETAK 27. OŽUJAK u 18.00 SATI – MOGUĆNOST PRIMANJA POTPUNOG OPROSTA

Izravni prijenos možete pratiti na HRT1, LAUDATO TV, https://www.bitno.net/….

U petak 27. ožujka, u 18.00 sati, na praznom trgu pred Bazilikom svetoga Petra predvodit ću molitvu – rekao je Papa i napomenuo – Već sada sve pozivam na duhovno sudjelovanje putem sredstava društvenog priopćivanja. Slušat ćemo Božju riječ, uzdizati svoje molitve i klanjati se Presvetom Sakramentu, nakon čega ću podijeliti blagoslov ‘Urbi et orbi’ kojem će biti pridružena mogućnost primanja potpunog oprosta. Na pandemiju virusa želimo odgovoriti s općom pandemijom molitve, suosjećanja i nježnosti. Ostanimo ujedinjeni.

„OPROST GRIJEHA BEZ SVEĆENIKA“

Papa Franjo naglašava slijedeće:
Osobe koje umiru bez bolničkih kapelana, ali i obitelji od kojih se traži da ostanu u kućama a ne mogu doći do svećenika zbog izvanredne situacije, odnosno pandemije, papa Franjo podsjetio je na Katekizam i “pokajanje” kojim se može dobiti oprost grijeha.
Salus animarum, spasenje duša, vrhovni je zakon Crkve, temeljni interpretativni kriterij za određivanje onoga što je ispravno. Zbog toga Crkva uvijek na svaki način nastoji ponuditi mogućnost pomirenja s Bogom svima onima koji to žele, koji su u potrazi, čekaju ili koji postanu svjesni svog stanja te osjete potrebu da budu prihvaćeni, voljeni, oni kojima je oprošteno. U ovim izvanrednim vremenima zbog pandemije s virusom, korisno je podsjetiti ljude koji su teško bolesni i izolirani na odjelima intenzivne njege, kao i obitelji od kojih je zatraženo da ostanu kod kuće kako bi se izbjeglo širenje infekcije, na veliko bogatstvo tradicije. Papa Franjo je to učinio tijekom homilije na misi u Domu Sv. Marte u petak 20. ožujka, piše Vatican News, a prenosi Fratellanza umana.
“Znam da mnogi od vas za Uskrs pođete na ispovijed kako biste se pronašli s Bogom. I, mnogi će mi danas reći: ‘Ali, oče, gdje mogu pronaći svećenika, ispovjednika, budući da se ne može izlaziti iz kuće? A ja se želim pomiriti s Gospodinom, želim da me zagrli, da me otac zagrli… Što mogu učiniti ako ne nađem svećenika?’ Čini ono što kaže Katekizam”, rekao je Papa.
“Vrlo je jasno: ako ne pronađeš svećenika koji bi te ispovjedio, razgovaraj s Bogom, on je tvoj Otac i reci mu istinu: ‘Gospodine, učinio sam to, to, to… Oprosti mi’ i zamoli ga za oproštenje svim srcem, činim pokajanja i obećaj mu: ‘Kasnije ću ovo ispovijedati, ali oprosti mi sada’. I odmah ćeš se vratiti u milost Božju. Ti sam možeš se približiti, kako nas uči Katekizam, oprostu Božjem, ako pri ruci nemaš svećenika. Razmislite: vrijeme je! A ovo je pravo vrijeme, pravo vrijeme. Dobro izvršen čin pokajanja, i tako će naša duša postati bijela kao snijeg”.
Papa se, zapravo, osvrnuo na brojeve 1451. i 1452. Katekizma Katoličke Crkve, koji glase:
1451.Među pokornikovim činima kajanje je na prvome mjestu. To je “bol duše i osuda počinjenog grijeha s odlukom više ne griješiti”.
1452.Kada kajanje proizlazi iz ljubavi prema Bogu, ljubljenom iznad svega, naziva se “savršenim kajanjem” (iz ljubavi prema Bogu, contritio). To kajanje oprašta lake grijehe; a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće.

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...