+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

OTKRIVENJE I BLAGOSLOV STOPE SV. MARTNA BISKUPA, DANI EUROPSKE BAŠTINE, OTVORENJE IZLOŽBE POVODM 1700. GODINA ROĐENJA SV. MARTINA

Dodano : 09.10.2016

OTKRIVENJE I BLAGOSLOV STOPE SV. MARTNA BISKUPA
DANI EUROPSKE BAŠTINE U ŽUPI SVETI MARTIN NA MURI
OTVORENJE IZLOŽBE POVODM 1700. GODINA ROĐENJA SV. MARTINA

 

U nedjelju 09. listopada 2016. godine u župi sv. Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri okrivena je i blagoslovljena stopa sv. Martina biskupa povodom obilježavanja 1700. godina rođenja sv. Martina biskupa.
Sve je započelo slavljem svete mise koju je predvodio mons. Antun Perčić, kancelar naše varaždinske biskupije, koji je rodom iz ove župe. U propovijedi je posebno sve pozvao da slijede primjer sv. Martina biskupa djelima milosrđa i ljubavi, te naglasio kako postavljanje stope Sv. Martina biskupa upravo ima i taj cilj da nas primjer sv. Martina dovede do Boga, odnosno dobrih djela. Pjevanje na misnom slavlju je predvodio župni zbor mladih. Uz mnoštvo uzvanika bila je prisutna predsjednica Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska Ines Sabotić, zamjenica župana međimurske županije Sandra Herman, gradonačlenik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec, zamjenica načelnika Petra Novinšćak, predsjednik općinskog vijeća Dražen Crnčec, načelnik Općine Kalnika, načelnik Općine Martijanec, predstavici bratovštine sv. Martina iz Šolte i drugi.

zupnik-pozdravlja-sve-prisutne

župnik pozdravlja sve prisutne

Nakon misnog slavlja upriličen je prigodan program u crkvi u kojem su nastupali župni zbor mladih, Matija Turk, Anđelka Klemenčić, vokalna skupina OŠ Sv. Martin na Muri, HKUU-a Sveti Martin, a lik sv. Martina upriličio je Karlo Bogdan. Nakon prigodnog programa svi prisutni došli su ispred župne crkve gdje je otkrivena i blagoslovljena stopa sv. Martina biskupa.
Ideja projekta je povezivanje svetomartinske župe sa lokalitetima mjestima i gradovima u kojima se slavi sv.Martin, čuva njegova baština i živi tradicija uz prezentaciju prigodnih kulturnih događanja.

karta-puteva-sv-martina-biskupa

karta puteva sv. Martina biskupa

Stopu sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri postavili su zajedno Europska mreža kulturnih centara sv. Martin i Kulturni centar sv. Martin Hrvatska u suradnji s Općinom Sveti Martin na Muri i župom sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri te Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba u okviru Europkoga kulturonoga itinerara Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost, koji je ocijenjen Kulturniim itinerarom Vijeća Europe.

stopa-sv-martina-biskupastopa-sv-martina-na-maketi-crkve

Stopa sv. Martina biskupa postavljena je  na krov makete crkve ispred župne crkve

DCIM100GOPROGOPR1622.

             blagoslov stope sv. Martina biskupa

zamjenica-nacelnika-petra-novinscak

zamjenica načelnika Petra Novinšćak
zahvaljuje predsjednici Kulturnog centra sveti Martin Hrvatska Ines Sabotić

Nakon otvorenja i blagoslova stope sv. Martina u prostorijama  likovne udruge „LIKOVNA REPUBLIKA“ iznad općine bilo je otvorenje izložbe slika koje su napravljene povodom 1700. godina rođenja sv. Martina biskupa.
Dva dana prije  u župnoj crkvi sv. Martina biskupa održan je dan evropske baštine, naime župna crkva sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri uvrštena je u dane obilježavanja evropske baštine u Hrvatskoj. Obilježavanje je započelo  u 11.00 sati u župnoj crkvi. Na početku je župnik sve pozdravio i kratko iznio podatke o župnoj crkvi. Župni mješoviti zbor je otpjevao pjesmu Martinska te su nakon toga počela izlaganja: dr. sc. Marijane Korunek (djelatnica Ministarstva kulture – konzervatorski odjel u Varaždinu), arhitekta Tibora Horvata (koji je projektirao većinu projekata na obnovi župne crkve), Stjepana Jerkovića  restauratora (koji je obnavljao kameni dio, posebno u svetištu), Petre Novinščak, dipl. arheolog, zamjenice načelnika Općine Sveti Martin na Muri (govorila je o arheološkim nalazištima na području Općine) i Branke Marciuš, dipl. arheolog (govorila je o nalazištima rimskih cesta na području Općine).
Sve je završilo pjesmom „Međimurje kak si lepo zeleno“ koju je otpjevao župni mješoviti zbor.

 

 

 

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...