+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA PO ČITAVOJ ŽUPI

Dodano : 05.03.2018

POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA PO ČITAVOJ ŽUPI

Na treću korizmenu nedjelju  04. ožujka po čitavoj našoj župi održana je pobožnost križnog puta. Pobožnost križnog puta  po čitavopj župi održava se od 2002. godine.
Unatoč  prohladnom vremenu  okupilo se više stotina vjernika koji su sudjelovali na pobožnosti.  Snježna idila nije spriječila potrebu žrtve. Jedni su sudjelovali od početka do kraja, neki samo nekoliko postaja ili samo jednu, kako je već tko mogao i želio.

Pobožnost je započela uvodnom molitvom u 9.30 sati u župnoj crkvi te je nastavljeno prvom postajom u Vrhovljanu, drugom u Žabniku, trećom u Marofu i tako redom. Sve je opet završilo u župnoj crkvi u 17.15 sati četrnaestom postajom i svetom misom.

Kod svake postaje upriličen je scenski prikaz postaje:
Isus – Dejan Krajačić
Satnik – Martin Perčić
Pilat – Stanko Srpak
Šimun Cirenac – Tomislav Šajnović
Veronika  – Katarina Šajnović
Blažena Djevica Marija – Rahela Baumgartner
Marija Magdalena – Ines Baumgartner
Vojnici: Emanuel Bistrović i Simon Herperger

Isusu su, osim Šimuna Cirenca, mnogi pomagali nositi križ. Postaje su predmolili ovogodišnji krizmanici. Aktivni su bili pjevači i ostali koji su molili krunicu i druge molitve.
DVD Sveti Martin na Muri i Lapšina budnim oko su pazili na red, te je sve proteklo kako treba.

Često razmišljamo u svojem životu kako izbjeći križ, a pobožnost križnog puta doziva nam u svijest kako upravo preko križa i samo preko križa može doći uskrsnuće.
Pobožnost križnoga puta podsjeća nas na ona mjesta u Jeruzalemu na kojima je Isus prolazio do Golgote, da smrću svojom na križu otkupi i spasi sve ljude. I mi smo prolazili kroz mjesta naše župe, kako bismo još više bili svjesni na potrebu međusobne žrtve i prihvaćanja vlastitog križa.

Imali smo četiri pauze uz manju okrepu, hvali svima na okrepi.
Svim ljudima koji su se na bilo koji način angažirali oko same organizacije križnog puta bilo da djeluju u crkvenim ili laičkim udrugama neka Božja milost bude obilna nagrada, a mir u srcu i ljudska zahvala poticaj na još više dobrih djela.

 

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...