+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA ŽUPOM SVETI MARTIN NA MURI

Dodano : 13.03.2017

POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA ŽUPOM SVETI MARTIN NA MURI

U našoj župi od 2002. godine održava se pobožnost križnog puta na otvorenom, odnosno po svim mjestima naše župe. Pobožnost je započela uvodnom molitvom u 9.30 sati u župnoj crkvi te je nastavljeno prvom postajom u Vrhovljanu, drugom u Žabniku, trećom u Marofu i tako redom. Sve je opet završilo u župnoj crkvi u 17.00 sati četrnaestom postajom i svetom misom.
Pobožnost križnog puta stalno su pratili pjevači te su pjesmom i molitvom doprinjeli duhovnom ozračju i otvorenosti prema žrtvi našeg Spasitelja Isusa Krista. Postaje su predmolili domači župnik i ovogodišnji krizmanici.


U ozračju lijepog  vremena tijekom križnog puta vjernici su se izmjenjivali u smislu sudjelovanja. Neki su bili samo na jednoj postaji neki na dvije, kako je već tko mogao, a oni najhrabriji su sudjelovali na svim postajama križnog puta. Najzahtijevniji dio pješačenja je brežni dio naše župe.
Između pete i šeste postaje, odnosno između Gradiščaka i Kapelščaka bila je tišina. Tada su sudionici u svojem srcu na poseban način osluškivali glas Božji i promišljali i korizmenom vremenu u kojem se nalazimo. Tijekom križnog puta izmoljena su sva otajstva krunice, neka i više puta, a dva puta su vjernici molili i krunicu Božanskog milosrđa.
Isus je nosio križ, ali je imao puno Šimuna Cirenca koji su mu pomagali nositi križ (od djece sve do starijih vjernika).


Kod svake postaje križnog puta bio je i scenski prikaz dotične postaje.
U scenskom prikazu sudjelovali su vjernici naše župe:
Isus – Dejan Krajačić
Satnik – Martin Perčić
Šimun Cirenac – Tomislav Šajnović
Pilat – Stanislav Srpak
Veronika – Sara Čurin
BDM Marija – Rahela Baumgartner
Marija Magdalena – Katarina Šajnović
Vojnici – Marko Rožman i Stjepan Cmrečnjak
Mali vojnik – Fabijan Petričević

Često razmišljamo u svojem životu kako izbjeći križ, a pobožnost križnog puta doziva nam u svijest kako upravo preko križa i samo preko križa može doći uskrsnuće.
Pobožnost križnoga puta podsjeća nas na ona mjesta u Jeruzalemu na kojima je Isus prolazio do Golgote, da smrću svojom na križu otkupi i spasi sve ljude. I mi smo prolazili kroz mjesta naše župe, kako bismo još više bili svjesni na potrebu međusobne žrtve i prihvaćanja vlastitog križa.

Svim ljudima koji su se na bilo koji način angažirali oko same organizacije križnog puta bilo da djeluju u crkvenim ili laičkim udrugama neka Božja milost bude obilna nagrada, a mir u srcu i ljudska zahvala poticaj na još više dobrih djela.

 

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...