+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PREDSTAVLJANJE 12-LISTNOG KALENDARA VARAŽDINSKE BISKUPIJE

Dodano : 25.10.2015

PREDSTAVLJANJE 12-LISTNOG KALENDARA VARAŽDINSKE BISKUPIJE

U našoj župi svetog Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri  23. listopada 2015. godine održano je predstavljanje 12-listnog kalendara Varaždinske Biskupije. Dvanaest umjetnika članova i suradnika Udruge Likovna republika Sveti Martin na Muri naslikali su slike koje su poslužile kao motivi.

kalendar predstavljanje 3
Milena Petković predsjednica Likovne republike  opisala je svaku sliku koja krasi katolički kalendar za 2016 godinu. Dvanaest umjetnika za svaki je mjesec u godini odabralo sakralni motiv karakterističan za taj mjesec i izradilo sliku prema svojem umjetničklom viđenju. Rajko Petković je za siječanj naslikao“ Svetog Vinka u vinogradu“, Silvija Benković za veljaču “ Isusa kako pada prvi put pod križem“, Marijana Ivančov za ožujak „Cvjetnicu“, Koraljka Rajn za travanj „Prvopričesnice“, Milena Petković za svibanj“ Uzašašće Kristovo“. Vinko Gregurec za lipanj, „Krštenje na rijeci Jordan“, Srećko Bačić za srpanj “ Svetište Majke Božje Bistričke“, Zvonko Živčec za kolovoz „Uznesenje Blažene Djevice Marije“, Mladen Rajn za rujan „Svetište Predragocjene Krvi Isusove“, Dalija Penezić za listopad „ Anđela čuvara“. Mladen Palić za studeni “ Svetog Martina“ i Biserka Sobočan za prosinac „Božić“, koja sadrži puno simbolike i lišena je patetike kakvu obično viđamo na slikama inspiriranim Isusovim rođenjem.
Na kraju je varažđinski biskup mons. Josip Mrzljak svečano predstavio kalendar i otvorio izložbu te naglasio kako svako vrijeme na svoj način doživljava vjerske teme, tako moramo i mi u našem vemenu ostavi neki trag, i stoga je odlučio dati priliku današnjim slikarima da izraze svoje viđenje vjerskih tema iz perspektive današnjeg čovjeka i umjetnika.
Katolički kalendari će se kao i svake godine moći nabaviti u župnim crkvama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...