+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje

Dodano : 31.12.2020

Draga braćo svećenici,

ovih nas dana mučne slike razrušenih domova i crkava, uplakanih ljudi koji u strahu napuštaju svoja ognjišta, sveopće nevolje, nevjerice i očaja, a osobito ljudskih žrtava, među kojima i ona poginule djevojčice, ne mogu ostaviti ravnodušnima na toliku ljudsku patnju. Utjelovljena Ljubav, koju smo prije nekoliko dana slavili u otajstvu Božića, poziva nas da i mi, u vremenu u kojemu živimo, tu istu Ljubav utjelovimo našim konkretnim djelima, da budemo oni u čijim će životnim Betlehemima svi ožalošćeni ipak pronaći svoje svratište.

Stoga vam zahvaljujem što ste se već ovih dana, zajedno sa svojim župnim Caritasima i vjernicima, uključili u mnogobrojne akcije pomoći nastradalima Petrinje, Gline, Siska i okolice. Želeći da se i na biskupijskoj razini uključimo u pomoć nastradalima, i duhovnu i materijalnu, određujem za našu mjesnu Crkvu sljedeće:

1. Na nacionalni Dan žalosti, 2. siječnja 2021. godine, proglašavam za područje Varaždinske biskupije Dan posta i molitve za sve stradale i poginule u potresu. Vjernike taj dan potaknite na osobnu i zajedničku molitvu, i u obiteljima i u našim Crkvama, podsjetivši ih da vlastito odricanje ima smisla samo ukoliko je iz ljubavi prema Bogu usmjereno prema drugima. Potaknite ih pri tom i da ono skromno čega će se taj dan postom odreći usmjere za pomoć žrtvama potresa, jer: „Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu?” (1 Iv 3,17).

2. U nedjelju, 10. siječnja 2021. godine, na blagdan Krštenja Gospodnjeg, određujem da sva kolekta – milostinja i ostali darovi vjernika – bude prikupljana za stradale u potresu. Isto tako, svi novčani darovi koje Vam vjernici u tu svrhu daruju toga, ali i svih prethodnih dana, neka se prilože navedenoj kolekti i dostave nakon 10. siječnja, što je prije moguće, ekonomatu Varaždinske biskupije.

3. Mnogi se ovih dana žele uključiti i pomoći svojim darom. Kako bi primljena pomoć bila što učinkovitije raspoređena, došla do potrebitih i, što je sada najvažnije, nastavila se – jer je jasno da će ova nevolja potrajati, pozovite vjernike da svoj dar – radije nego hranu, odjeću i ostale potrepštine kojih je trenutno dovoljno – uplate na račun Hrvatskog Caritasa:

HRVATSKI CARITAS, KSAVERSKA CESTA 12A, ZAGREB
KOD PBZ (PRIVREDNA BANKA ZAGREB)
IBAN: HR0523400091100080340, POZIV NA BROJ 12 20
Ili pozivom na donacijski telefon:
060 90 10 (6,25 KN PO POZIVU – PDV UKLJUČEN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U tu svrhu molim Vas da na prikladna mjesta izložite i plakat Hrvatskog Caritasa u prilogu.
S vremenom ćemo ujedno razmotriti i usuglasiti i ostale načine kojima ćemo kao Crkva pomagati u daljnjoj obnovi razrušenih krajeva, osobito sakralnih objekata.
Unaprijed vam zahvaljujući na suradnji, na sve vas rado u ove svete božićne dane zazivam Božji blagoslov, sa željom da nam svima nova 2021. godina bude ispunjena Božjim mirom!

Bože Radoš
varaždinski biskup

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...