+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROLJETNO KRIŽEVO PROŠTENJE U HLAPIČINI

Dodano : 01.05.2016

DSCN0211

PROŠTENJE NAŠAŠĆA SVETOGA KRIŽA

U nedjelju 01. svibnja održano je u Hlapičini proljetno „KRIŽEVO PROŠTENJE“, odnosno proštenje „NAŠAŠĆA SVETOGA KRIŽA“. Iako je bilo prohladno vrijeme i pred kraj mise je počela kiša, okupio se lijepi broj vjernika koji su molili milost Isusa Krista, raspetoga na križ, po kojem nas je otkupio. Misno slavlje je služio domači župnik. Župnik je sve pozvao da prihvati svatko svoj križ, a onda će i Bog pomoći.

PROSTENJE5PROSTENJE3

To je blagdan koji prema rimskoj predaji kaže kako je mladi rimski časnik Konstantin, poganin, vidio pred odlučujuću bitku za carsko prijestolje, na nebu znak kršćanskog križa, a podno njega natpis: »In hoc signo vinces!« – “U ovom ćeš znaku pobijediti».
Potaknut tim viđenjem 313.g. dao je slobodu kršćanima.

PROSTENJE1PROSTENJE4

PROSTENJE2
Njegova majka, sv. Jelena Križarica, 14.09.320 g. pronašla je na Kalvariji Isusov križ. Na tom mjestu dao je car Konstantin sagraditi veliku dvostruku baziliku u kojoj je bio pohranjen veliki dio Kristova križa. Kršćani Jeruzalema počeli su na taj dan hodočastiti i slaviti sv. Križ, što je i začetak obreda Velikog petka. God. 614. perzijski car Chosran Abharwez osvojio je Jeruzalem i ponio sa sobom sv. Križ. Car Heraklije ga je 3. V. 628. bitkom opet zadobio. Kod ove kapelice proštenje se slavi više od sto godina.

Pročitajte još

Sveta misa za sve vatrogasce u kapeli Sv. Margarete u Kapelščaku

Ove nedjelje 05. svibnja 2024. u kapeli sv. Margarete u Kapelščaku, povodom blagdana sv. Florijana, služena je sveta misa za sve članove vatrogasnih društava. Župnik je sve pozvao da nasljeduju Božju Riječ i pomažu bližnjemu, kao što je to činio i sv. Florijan....