+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROMOCIJA POŠTANSKOG ŽIGA  POVODOM 550. g. GRADNJE ŽUPNE CRKVE I MARTINSKA PROCESIJA

Dodano : 09.11.2018

PROMOCIJA POŠTANSKOG ŽIGA  POVODOM 550. g. GRADNJE ŽUPNE CRKVE
I MARTINSKA PROCESIJA

U petak, drugog dana duhovne priprave za blagdan sv. Martina biskupa, zaštitnika naše župe, prije početka misnog slavlja, održana je promocija poštanskog žiga povodom 550.g. gradnje župne crkve, a poslije mise je bila svečana „MARTINSKA PROCESIJA“. Misno slavlje je predvodio mons. Antun Perčić, generalni vikar naše biskupije.
Promociju žiga i omotnice je imao gospodin Josip Jelenečki, član varaždinske udruge kolekcionara „FILATELIJA“. Večeras je to bila promocija 250 – e  omotnice od 1991. godine, a još važnije od omotnice je žig. Ovim žigom,  na jedan novi način, Sveti Martin na Muri  postaje dio svjetske filatelističke povijesti, naglasio je gospodin Jelenečki. Na omotnici (kuverti) piše „ VARAŽDINSKA BISKUPIJA; SVETI MARTIN NA MURI – NAJSTARIJI ZAPIS ARAPSKIM BROJKAMA U HRVATSKOJ – 1468.“ To isto piše i na žigu, s time da je na žigu datum 09.11.2018. i broj pošte 40313 Sveti Martin na Muri.
Nakon promocije žiga i omotnice, misno slavlje je predvodio mons. Antun Perčić. Danas slavimo blagdan posvete Lateranske bazilike i vrlo je znakovito što je ta crkva majka svih crkava, odnosno preko nje se očituje povezanost sa svim crkvama, naglasio je mons. Perčić. Više puta je istaknuo godinu 1468. i gradnju same crkve, ali podsjetio da sama crkva kao zgrada ne bi imala smisla da nema žive crkve. Pjevanje na misi i  čitanja, ali i samu procesiju su animirale vjeroučieljica Ljiljana Hozjan i učiteljica Valentina Bogdan, koja je i članica župnog pastoralnog vijeća.
Poslije misnog slavlja je bila „MARTINSKA PROCESIJA“. Na čelu procesije je išao konjanik koji je predstavljao sv. Martina (Stjepan Goričanec). Pri završetku procesije upriličena je scena rezanja plašta siromahu. Nakon završetka procesije djeca su se počastila kolačima koje su donijeli i to podijelili drugima.
Na samoj promociji, svetoj misi i procesiji bio je velik broj djece sa roditeljima. Ukupno je bilo oko 500 sudionika. Hvala mons. Antunu Perčiću, Josipu Jelenečkom, Osnovnoj školi, vrtićima, vatrogascima (koji su bili redari), župnom vijeću, vjeroučiteljici Ljiljani Hozjan, učiteljici Valentini Bogdan,  zvonarima i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali na večerašnjem slavlju.

 

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...