+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROSLAVA BLAGDANA SVETOG MARTINA BISKUPA

Dodano : 12.11.2016

PROSLAVA BLAGDANA SV. MARTINA BISKUPA
1700. GODINA ROĐENJA SV. MARTINA BISKUPA: 316. – 2016.

glavni-oltar-sv-martina-biskupa-u-zupnoj-crkviknjiga-o-nasoj-zupi-povodom-1700-godina-rodenja-sv-martina-biskupaoltarna-slika-sv-martina

U petak 11. studenog proslavili smo blagdan sv. Martina biskupa, zaštitnika naše župe. Nakon jutarnje svete mise bio je blagoslov vina na Trgu Svetog Martina. A središnje misno slavlje predvodio je naš biskup mons. Josip Mrzljak. U koncelebraciji sa dvadesetak svećenika u homiliji je biskup svima dozvao u svijest važnost Božje Riječi koja je uvijek aktualna. Primijetio je kako čovjek ide naprijed, nalazi se u 21. stoljeću, a što je sa odnosom prema Bogu, prema vjeri? Kada je živio sv. Martin vjera je cvala i širila se, ljudi su bili otvoreni prema Božjoj Riječi, a kako je danas, zapitao se biskup. Sve prisutne je ohrabrio i čestitao blagdan sv. Martina biskupa.
Ove godine nije obično slavlje sv. Martina biskupa, jer se navršava 1700. godina rođenja sv. Martina. Biskup je naglasio kako je bio u srpnju u Szombathely i dobio repriku križa kakva je nađena kod sv. Martina, a taj križ je imamo na sebi svima ga pokazao.

dscn2500dscn2515

Proštenju je prethodila trodnevnica. Prvi dan je bila misa i klanjanje, a drugi dan promocija knjige o župi i CD-a župnog dječjeg zbora. Samoj promociji prethodila je sveta misa u 17.00 sati koju je predvodio vlč. Mladen Vidak. U propovijedi se posebno dotaknuo Božjeg milosrđa koje se očituje u sakramentu svete ispovijedi te pozvao sve da slijede primjer svetog Martina biskupa u djelima milosrđa. Na misi je bio prisutan i vlč. Krisitjan Stojko, a vlč. Tomislav Antekolović je ispovijedao. Nakon misnog slavlja slijedila je promocija knjige o župi sv. Martina biskupa autora vlč. Ivana Hercega, župnika župe Sveti Martin na Muri i promocija Cd-a župnog dječjeg zbora kojeg vodi vjeroučitelj Zvonko Ladić. Gosti promocije bili su vokalni sastav Grlice i tamburaši HKUU-e Sveti Martin.
Knjigu je predstavio vlč. Mladen Vidak koji se poslužio i nekim rečenicama recezenta knjige dr. Hrvoja Kekeza. Na vrlo zanimljiv i lijep način je vlč. Vidak progovorio o knjizi te ukratko predstavio važnija poglavlja, napomenuvši veliku vrijednost same knjige koja od povijesnih podataka do sadašnjih događaja u župi vrlo zorno opisuje i sve sakralne objekte koji se nalaze na području župe. Istaknuo je važnost duhovnih zvanja u toj župi koja su ljepo opisana u knjizi.

Župni dječji zbor je snimio četiri pjesme:

  1. Za novi svijet
  2. Moj Isus
  3. Bože Tebi pjevam ja
  4. Veliko srce

Sve četiri pjesme su otpjevali na promociji i zaslužili veliki pljesak. Vjeroučitelj Zvonko Ladić vodi župni dječji zbor već 11. godinu, a imali su i brojne nastupe izvan župe.
Promocija CD-a i knjige završila je pjesmom „MARTINSKA“ koju su uz pratnju tamburaša svi otpjevali.

dscn2316dscn2304

Treći dan trodnevnice bila je sveta misa i poslije mise “martinska” procesija. U toj procesiji i svetoj misi sudjelovao je veliki broj djece. U procesiji je išao vojnik na konju koji je predstavljao sv. Martina i u jednom trenutku je pred njega došao siromah, a sv. Martin mu je odrezao polovicu svoga plašta, a to je pratilo čitanje teksta tog događaja. Nakon rezanja plašta djeca su okružila sv. Martina i dobili darove koje su trebali podijeliti s drugima.

_dsc3280_dsc3277

dscn2431dscn2427

 

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...