+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Proslava blagdana Velike Gospe

Dodano : 16.08.2023

Blagdan Velike Gospe proslavljen je u svim marijanskim svetištima, ali i u svakoj župi na poseban način. Veliko proštenje bilo je i u našoj župi.

 

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

 

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII.1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernardasv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

 

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Misno slavlje u našoj župi predvodio je vlč. Danijel Bistrović, župnik u župi Sv. Juraj na Bregu.  Posebno je naglasio važnost majke, važnost BDM kao majke Božje koja nas danas sve okuplja i poziva na molitvu.

 

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...