+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROŠTENJE SV. ALOJZIJA GONZAGE I OBILJEŽAVANJE 20. GODINA BLAGOSLOVA KAPELICE U GRKAVEŠČAKU

Dodano : 22.06.2020

PROŠTENJE SV. ALOJZIJA GONZAGE I
OBILJEŽAVANJE 20. GODINA BLAGOSLOVA KAPELICE U GRKAVEŠČAKU

U nedjelju 21.lipnja u Grkaveščaku smo svečano proslavili proštenje Sv. Alojzija Gonzage. Misno slavlje je predvodio dr. sc. Franjo Podgorelec, karmelićanin, rodom iz naše župe.
U propovijedi je istaknuo kako naša vjera nije privatna stvar, odnosno da se ne trebamo bojati svjedočiti vjeru u svojem životu javno, bez obzira gdje radimo. Podsjetio je kako se sv. Alojzije Gonzaga zarazio kugom kada je drugima pomagao i umro vrlo mlad u dobi od 23 godine. Poticaj je to svima nama da se i mi žrtvujemo jedni za druge, zaključio je  p. Franjo.
Prije misnog slavlja krunicu su predmolili Tomislav Sakač i Željko Vuković, čitanja su pročitale Anđelka Klemenčić i Petra Oletić.
Ove godine se navršilo 20. godina od blagoslova ove kapelice. Prije dvadeset godina kapelicu je blagoslovio mons. Marko Culej, tadašnji varaždinski biskup.
IKA je  izvjestila o blagoslovu nove kapelice ovako: “Novu kapelicu posvećenu sv. Alojziju Gonzagi i bl. kardinalu Alojziju Stepincu u župi sv. Martin na Muri u Grkaveščaku blagoslovio je u nedjelju 25. lipnja varaždinski biskup Marko Culej. U pozdravnom je govoru župnik Blaž Tota istaknuo kako je to jedina kapelica u Međimurju posvećena sv. Alojziju zaštitniku mladeži i bl. kardinalu Alojziju Stepincu mučeniku za vjeru. U ime Odbora pozdrave je izrekao župljanin Zdravko Sakač. On je rekao kako je župljane u gradnji kapelice vodila misao da u tom selu još nema sakralnoga objekta i stoga su podignuli kapelicu u čast Velikog jubileja, a kardinala Stepinca izabrali su za suzaštitnika zbog njegove iznimne vjere. U propovijedi je biskup Culej istaknuo kako kapelica treba biti znak ne samo današnjice nego i budućih naraštaja.”

Pročitajte još

Sveta misa za sve vatrogasce u kapeli Sv. Margarete u Kapelščaku

Ove nedjelje 05. svibnja 2024. u kapeli sv. Margarete u Kapelščaku, povodom blagdana sv. Florijana, služena je sveta misa za sve članove vatrogasnih društava. Župnik je sve pozvao da nasljeduju Božju Riječ i pomažu bližnjemu, kao što je to činio i sv. Florijan....