+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROŠTENJE SV. ANE I OBILJEŽAVANJE 25. OBLJETNICE BLAGOSLOVA CRKVE SV. ANE U HLAPIČINI

Dodano : 29.07.2018

PROŠTENJE SV. ANE I OBILJEŽAVANJE 25. OBLJETNICE
BLAGOSLOVA CRKVE SVETE ANE U HLAPIČINI

Proteklih dana u našoj župi u mjestu Hlapičina pripravljali smo se duhovnim programom – trodnevnicom kako bismo svečano proslavili proštenje sv. Ane i 25. obljetnicu blagoslova crkve sv. Ane u Hlapičini.
Trodnevnica je započela u četvrtak večernjom svetom misom koju je predvodio vlč. dr. Kristijan Kuhar, župnik u Štrigovi. On je u svojoj propovijedi posebno naglasio važnost četvrte Božje zapovijedi, odnosno poštivanja roditelja i starijih. Sv. Joakim i Ana roditelji su blažene Djevice Marije.

Nakon misnog slavlja domači župnik održao je tribinu o crkvi sv. Ane u obliku prezentacije. Prezentacija je obuhvatila tri isječka filma o gradnji crkve, blagoslovu crkve i zvona, te dosta fotografija uz prigodan tekst. Nakon prezentacije u crkvi, bilo je druženje pored nogometnog igrališta u Hlapičini uz prigodnu okrepu, koju su osigurali  grad Mursko Središče, NK Mura Hlapičina i župnik.

Drugi dan trodnevnice misu je predvodio vlč. Tihomir Ciglar, koji je u svojoj propovijedi posebno objasnio važnost našeg izvanjskog ponašanja kada ulazimo u crkvu i kad smo u crkvi, jer to je i odraz našeg unutarnjeg raspoloženja prema Božjoj milosti.

Nakon misnog slavlja odličan koncert duhovne glazbe uz nekoliko tradicionalnih pjesama održao je Dominik Padarić u pratnji na klaviru Patrika Zamude i na gitari Ivice Goričanca.

Treći dan trodnevnice misu je predvodio mons. Antun Perčić, generalni vikar naše biskupije.  Naglasio je u svojoj propovijedi važnost i ulogu blažene djevice Marije koja je kći sv. Ane. Nakon misnog slavlja bila je procesija sa svijećama po Hlapičini.

U nedjelju svečano misno koncelebrirano slavlje predvodio je biskup Juraj Jezerinac, koji je i prije 25 godina blagoslovio crkvu sv. Ane u Hlapičini. Uz biskupa bili su prisutni generalni vikar naše biskupije mons. Antun Perčić, vlč. Kristijan Stojko – župni vikar u Ludregu (rodom iz Hlapičine) te ostali svećenici i đakon Miro Denac. Bile su prisutne i dvije časne sestre rodom iz naše župe: časna Milka Srša i Margareta Šprajc.  U propovijedi je biskup istaknuo važnost i ulogu majke kao one koja se uvijek brine za nas, te naglasio kako je sv. Ana majka bl. djevice Marije i da sigurno i ona ima zasluge da je bl. djevica Marija prihvatila Božji poziv. Prihvatiti Božji poziv znači štititi ljudski život od začeća do prirodne smrti.  Istaknuo je biskup i žalosnu činjenicu kako postoje i oni koje ne žele Boga u svojem životu, pa tako ne žele štititi život najslabijih koji još nisu ni rođeni.

Podsjetio je biskup i na izvrsne rezultate naše nogometne reprezentacije te naglasio kako je to znak zajedništva, ali i otvorenosti prema Bogu, što je posebno  više puta istaknuo izbornik Zlatko Dalić, koji javno svjedoči kršćansku vjeru.

Na kraju misnog slavlja župnik se svima zahvalio, a biskupu je uručio prigodan poklon. U ime mještana Hlapičine, grada Mursko Središće i župljana biskupu se zahvalio Dragutin Stojko, predsjednik mjesnog odbora Hlapičina.

Na misi uz mnoštvo vjernika  su bili prisutni i predstavnici javnog i društvenog života: ministar u vladi Republike Hrvatske Darko Horvat, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i njegov zamjenik Martin Srša.
U večernjim satim održana je i prijateljska nogometna utakmica selekcije svećenika i NK MURA HLAPIČINA (veterani) na igralištu NK MURA.

Zahvaljujemo biskupu Juraju Jezerincu, svim svećenicima,  mjesnom odboru Hlapičina, gradu Mursko Središće, zvonarima, pjevačima, čitačima, ministrantima, župnom pastoralnom vijeću, udruzi žena Hlapičina, NK MURA Hlapičina,  i svim ostalima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji obilježavanja 25. godina blagoslova crkve i proštenja sv. Ane.

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...