+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROŠTENJE VELIKE GOSPE

Dodano : 15.08.2017

PROŠTENJE VELIKE GOSPE

  

U utorak 15. kolovoza na blagdan „VELIKE GOSPE“ u našoj župi je bilo veliko proštenje. Naime, u župnoj crkvi u pokrajnoj lađi (južna kapela) nalazi se oltar majke Božje, te je stoga u našo župi veliko proštenje.
Proštenje „VELIKE GOSPE“ započelo je večer prije sa misom bdijenja, a poslije procesijom sa svijećama i kipom majke Božje do župnog dvora. Nakon procesije ministranti su predmolili molitvu krunice.


Na sam dan proštenje je počelo jutarnjom svetom misom u župnoj crkvi, misom u Hlapičini, a središnje koncelebrirano misno slavlje je bilo u 11.00 sati u parku pored župnog dvora.
Misno slavlje je predvodio vlč. Kristijan Kuhar (novi župnik u Štrigovi). Uz više svećenika i đakona Miljenka (bečka nadbiskupija) bio je prisutan i generalni vikar naše biskupije mons. Antun Perčić (rodom iz naše župe) bogoslov iz Štrigove Rafael Mikec. Pjevanje na misi uzveličao je župni mješoviti zbor.
Velečasni Kristijan Kuhar sve je pozvao da slijede primjer blažene djevice Marije i mole njezin zagovor. Svoju propovijed je završio zazivom: „NAJVJERNIJE ODVJETNICE NA BRANIKU STOJ, ČUVAJ NAŠU SVETU VJERU I HVRATSKI DOM“.
To je završni dio ispovijesti vjere koja je bila sastavljena 1979. prilikom proslave Branimirova Jubileja kada se slavila 1100. obljetnica prvog međunarodnog priznanja Hrvatske od Pape Ivana VIII. 879.god.
Čitava ispovijest vjere glasi ovako:
Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Svoju odluku polažem u Bezgrešno Srce Presvete Bogorodice Marije. Najvjernija odvjetnice na braniku stoj čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen.
Ovu ispovijest vjere hrvatski su biskupi preporučili hrvatskim vjernicima da je mole svakoga dana. Križ iznad Ispovijesti nazvan je zavjetni križ  a znak je Branimirovog Jubileja. Simbolima koji su na njemu prikazani predstavlja ideju Kristova utjelovljenja u hrvatsko narodno biće.
Na kraju misnog slavlja domaći župnik je blagoslovio cvijeće, svima zahvalio i poželio lijepi ostatak dana.

 

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...