+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROŠTENJE VELIKE GOSPE

Dodano : 15.08.2019

PROŠTENJE VELIKE GOSPE

Danas je svetkovina „UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE NA NEBO“ ili „VELIKA GOSPA“ . Blažena Djevica Marija je bila obasjana posebnom milošću svemogućega Boga te nije okusila trulež smrti, nego je njezino tijelo, proslavljeno od Presvetoga Trojstva, ujedinjeno s dušom i uzdignuto na nebo, odakle kraljuje u slavi, zajedno s Isusom, kako bi slavila Boga i zagovarala nas – to u dogmi navodi papa Pio XII.
U mnogim svetištima danas su vjernici molili zagovor Blažene Djevice Marije. U našoj župnoj crkvi nalazi se pokrajni  oltar Blažene Djevice Marije, stoga smo i mi danas proslavili svečano proštenje u čast BDM i to na otvorenom u parku župnoga dvora.
Svečanu koncelebriranu svetu misu predslavio je vlč. Rafael Mikec, mladomisnik iz Štrigove. U svojoj propovijedi naglasio je važnost i ulogu BDM u povijesti spasenja. Posebno se zadržao u tumačenju odnosa Blažene Djevice Marije i njezine rođakinje Elizabete. Svaka je na svoj način zadobila Božju milost, zaključio je vlč. Rafael.
Na kraju misnog slavlja župnik blagoslovio cvijeće i  svima zahvalio, a Valentina Bogdan je u ime čitave naše župe čestitala vlč. Rafaelu na svećeništvu i uručila skromni poklon. Mama od vlč. Rafaela je rodom iz naše župe.
Pjevanje na misi su animirali stariji i mlađi pjevači, a svirali su Božidar Frančić i Patrik Zamuda. Dominik Padarić je pjevao psalam i Ave Maria od Schuberta.
Prije misnog slavlja Tomislav Sakač je predmolio krunicu.
Proštenju Velike Gospe je prethodila trodnevnica koja je zadnji dan završila procesijom sa kipom Majke Božje.

 

Pročitajte još