+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROŠTENJE VELIKE GOSPE

Dodano : 15.08.2019

PROŠTENJE VELIKE GOSPE

Danas je svetkovina „UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE NA NEBO“ ili „VELIKA GOSPA“ . Blažena Djevica Marija je bila obasjana posebnom milošću svemogućega Boga te nije okusila trulež smrti, nego je njezino tijelo, proslavljeno od Presvetoga Trojstva, ujedinjeno s dušom i uzdignuto na nebo, odakle kraljuje u slavi, zajedno s Isusom, kako bi slavila Boga i zagovarala nas – to u dogmi navodi papa Pio XII.
U mnogim svetištima danas su vjernici molili zagovor Blažene Djevice Marije. U našoj župnoj crkvi nalazi se pokrajni  oltar Blažene Djevice Marije, stoga smo i mi danas proslavili svečano proštenje u čast BDM i to na otvorenom u parku župnoga dvora.
Svečanu koncelebriranu svetu misu predslavio je vlč. Rafael Mikec, mladomisnik iz Štrigove. U svojoj propovijedi naglasio je važnost i ulogu BDM u povijesti spasenja. Posebno se zadržao u tumačenju odnosa Blažene Djevice Marije i njezine rođakinje Elizabete. Svaka je na svoj način zadobila Božju milost, zaključio je vlč. Rafael.
Na kraju misnog slavlja župnik blagoslovio cvijeće i  svima zahvalio, a Valentina Bogdan je u ime čitave naše župe čestitala vlč. Rafaelu na svećeništvu i uručila skromni poklon. Mama od vlč. Rafaela je rodom iz naše župe.
Pjevanje na misi su animirali stariji i mlađi pjevači, a svirali su Božidar Frančić i Patrik Zamuda. Dominik Padarić je pjevao psalam i Ave Maria od Schuberta.
Prije misnog slavlja Tomislav Sakač je predmolio krunicu.
Proštenju Velike Gospe je prethodila trodnevnica koja je zadnji dan završila procesijom sa kipom Majke Božje.

 

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...