+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

PROŠTENJE VELIKE GOSPE

Dodano : 15.08.2019

PROŠTENJE VELIKE GOSPE

Danas je svetkovina „UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE NA NEBO“ ili „VELIKA GOSPA“ . Blažena Djevica Marija je bila obasjana posebnom milošću svemogućega Boga te nije okusila trulež smrti, nego je njezino tijelo, proslavljeno od Presvetoga Trojstva, ujedinjeno s dušom i uzdignuto na nebo, odakle kraljuje u slavi, zajedno s Isusom, kako bi slavila Boga i zagovarala nas – to u dogmi navodi papa Pio XII.
U mnogim svetištima danas su vjernici molili zagovor Blažene Djevice Marije. U našoj župnoj crkvi nalazi se pokrajni  oltar Blažene Djevice Marije, stoga smo i mi danas proslavili svečano proštenje u čast BDM i to na otvorenom u parku župnoga dvora.
Svečanu koncelebriranu svetu misu predslavio je vlč. Rafael Mikec, mladomisnik iz Štrigove. U svojoj propovijedi naglasio je važnost i ulogu BDM u povijesti spasenja. Posebno se zadržao u tumačenju odnosa Blažene Djevice Marije i njezine rođakinje Elizabete. Svaka je na svoj način zadobila Božju milost, zaključio je vlč. Rafael.
Na kraju misnog slavlja župnik blagoslovio cvijeće i  svima zahvalio, a Valentina Bogdan je u ime čitave naše župe čestitala vlč. Rafaelu na svećeništvu i uručila skromni poklon. Mama od vlč. Rafaela je rodom iz naše župe.
Pjevanje na misi su animirali stariji i mlađi pjevači, a svirali su Božidar Frančić i Patrik Zamuda. Dominik Padarić je pjevao psalam i Ave Maria od Schuberta.
Prije misnog slavlja Tomislav Sakač je predmolio krunicu.
Proštenju Velike Gospe je prethodila trodnevnica koja je zadnji dan završila procesijom sa kipom Majke Božje.

 

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...