+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

“PRVI KOMIN SNJEŽANIN” U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA BISKUPA U SVETOM MARTINU NA MURI

Dodano : 26.10.2015

prvi kopmin snjezanin1U nedjelju 25. listopada na poziv HKUU-e Sveti Martin u našoj župi gostovala je mješovita vokalna skupina „PRVI KOMIN SNJEŽANIN“. Na svetoj misi u 10.30 sati su predvodili pjevanje, a nakon misnog slavlja imali su vrlo lijep i kvalitetan koncert.
“Prvi komin Snježanin osnovan je 14. ožujka 2004. godine, na inicijativu maestra Dinka Fia, umjetničkog voditelja ansambla. Višegodišnja želja za osnivanjem ansambla tipa ‘komin’ ostvarila mu se kao rođendanska želja za 80.-ti rođendan. ‘Komin’ je zapravo nova glazbena forma gdje, za razliku od ‘klape’, u kojoj je vodeći glas jedan tenor ili sopran, to čini cijela dionica. Osim toga, ‘komin’ je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine’ odnosno kućna ognjišta u Dalmaciji, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo.”
U 11 godina postojanja sudjelovali su na mnogobrojnim koncertima i festivalima. Putovali su diljem Hrvatske i po inozemstvu, a ove su se godine odvažili na sudjelovanje na natjecanjima pa su u samo tjedan dana osvojili 2 značajne nagrade! 30. svibnja 2015. pobjednici su kategorije malih vokalnih ansambala na Natjecanju hrvatske vokalne tradicijske glazbe u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a 6. lipnja osvojili su zlatnu plaketu i prvo mjesto u kategoriji malih vokalnih ansambala na 6. međunarodnom natjecanju Zlatna lipa Tuhlja.

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...