+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Roditeljski sastanak za sve od 1 do 8 r. održan 01. 10. 2023.

Dodano : 03.10.2023
 1. SVETA MISA: Svaki vjernik dužan je sudjelovati nedjeljom i zapovjedanim blagdanom na Svetoj Misi ( 3. Božja zapovijed: spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji ), te 1. crkvena zapovijed ( svetkuj zapovjedane blagdane i pobožno slušaj misu nedjeljom i zapovjedanim blagdanom );

Svaki vjeroučenik dužan je ići na svetu misu nedjeljom, a vi roditelji ćete mu olakšati, ako i vi idete s njime, neće osjećati da mora ići nešto obaviti, što ste vi već obavili. Zato djeca imaju knjižice koje se kontroliraju na kraju školske godine. Ako djeca ne idu redovito na Svetu Misu, postavlja se pitanje da li trebaju primati prvu pričest i krizmu. Oni koji ne idu redovito na Misu, neće moći na sakramente! Imate u subotu nedjelju misu navečer, a u nedjelju su još 3 mise, pa ne bi trebala biti poteškoća da dijete ne stigne na misu. Ako vjernik ne ide redovito na Sv. Misu nedjeljom i blagdanom, pa kada dođe u crkvu ne bi smio na pričest, prvo se treba  ispovjediti ( čini svetogrđe ).

Svako dijete mi je dužno donijeti knjižicu kako bi imao uvid u lanjsku godinu, zašto su neki izgubili knjižicu, zašto neki ne žele žigove itd.


 

 1. ŠKOLSKI VJERONAUK: ako dijete ne pohađa vjeronauk u školi, to mu je prva prepreka za sakramente. Školski vjeronauk je izborni predmet, koji djetetu pomaže u znanju koje je potrebno za vjerski život. Dijete koje ne pohađa školski vjeronauk, ne može pristupiti sakramentima, tražiti ću od škole potvrdu polaska na školski vjeronauk.

 

 1. ŽUPNI VJERONAUK: Osim vjeronauka za prvu pričest i krizmu koji bi trebao biti svaki tjedan, postoji i vjeronauk za ostale razrede. Za ostale razrede vjeronauk je svaka dva tjedna, koji je priprava za nedjelju. Na vjeronauku se djeca ispovijedaju, kako bi u nedjelju mogli na Svetu Pričest.

Lani je vjeronauk bio u slijedeće dane:

Vjeronauk za prvopričesnike: Petkom u 18.00h u crkvi;

Vjeronauk za krizmu: Subotom u 17.00h;

Prvopričesnici i krizmanici dobiti će gradivo za sakramente.

Vjeronauk za 1, 2 i 4 razred: Četvrtak u 18.00h;

Vjeronauk za 5, 6 i 7 razred: Petak u 18.30h

Ako su djeca putnici i treba ih voziti, a braća su ili sestre, mogu doći na jedan zajednički vjeronauk, da vam bude lakše zbog prijevoza.

 

 1. ŽUPNE AKTIVNOSTI:
 2. a) ministranti: treba se javiti i biti ustrajan čitave godine, a ne samo oko Božića kada se ide na blagoslov, neki ministranti odustali od ministriranja, zašto, mislim da nema niti jednog razloga …..

Ministranti dobivaju Mak – dječje novine besplatno, neki čak ni to ne žele.

 1. b) čitači: molio bi vas roditelje, da potaknu svoju djecu za čitače: obavezno krizmanici čitaju nedjeljom;
 2. c) Dječji zbor: molim potaknite djecu za dječji zbor

Formular za aktivnosti podijelio lani, bez ikakve koristi i neki roditelji nisu oduševljeni da im dijete u crkvi bude aktivno …..

 

 1. PRVA PRIČEST – 25. svibnja SUBOTA

 

KRIZMA  –  01. lipnja SUBOTA

Vaša tradicija je bila da ste imali prvu pričest subotu prije Tijelova, a krizmu subotu poslije Tijelova. Ako se slažete, to može tako i ostati, a ako ne, tu smo da se dogovorimo.

Kandidati za prvu pričest i krizmu  će dobiti formular koji će ispuniti i napisati svoje podatke.

 

 1. KRIZMANIČKE HALJINE:

Nabavili smo haljine i imamo ih za dugi niz godina, plaća se samo kemijsko čišćenje ……

 

 1. VAŠE CRKVENE OBAVEZE: Obiteljski dar vam je propisan 50€. Vaš dar može biti onoliko koliko možete dati, može biti manje, ali i više, onoliko koliko vam srce kaže, a ne koliko župa traži. Nikoga od vas nećemo prisiljavati da mora dati ako ne želi ili uvjetovati sa sakramentima da ako ne dadne, da ne može primiti Prvu Pričest ili Krizmu. Svakome dajem na savjest da dadne koliko i kako je srcem odlučio.

 

Od čega se župa financira: od obiteljskog dara, dara na blagoslovu kuća, nedjeljne i blagdanske milostinje, takse od sprovoda, vjenčanja i krštenja i dara od općine ( ove godine 10.000,00€ za obnovu župnog dvora ).

A što sve moramo financirati: mjesečnu nagradu-plaću svećeniku, orguljašima Božidaru i Sebastijanu, domaćici, režije od župnog dvora, župne crkve, crkve u Hlapičine, crkve u  Kapelščaku i župne klijeti u Gradiščaku, a ako što novca ostane i za nužne radove

Što se tiče priča da država daje župniku plaću, država ne daje nijednom župniku plaću, ali država daje svakoj biskupiji po ugovoru određeni novčani iznos koji ide sa potrebe biskupijskih djelatnika, Caritasa i za gradnju sakralnih objekata.

Naša župa je dobila lanjske godine 355.000,00kn za radove na župnom dvoru, a ove godine ništa, jer smo ispunili „limit“.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da bi svaki vjernik trebao doprinositi za crkvene potrebe, ne zato što mora, već zato što je nužno i potrebno za normalno funkcioniranje župe. Lanjske godine obiteljski dar darovalo je 728 obitelji, a imamo preko 900 obitelji! Na koji način dobiti dar i od onih koji ne sudjeluju? Prisilom – nikako, već sviješću da nam je to kršćanska dužnost.

 

 1. RODITELJSKI PRIMJER: dragi i poštovani roditelji! Budite pozitivan primjer svojoj djeci. Sve što govorite, sve što radite, vaša djeca to upijaju kao suha spužva vodu. Ako psujete i djeca će psovati, ako prostačite i djeca će tako, ako ogovarate i klevećete, ne čudite se ako će vam djeca biti takva, ako se roditelji svađaju, a djeca to čuju, da li će se htjeti u budućnosti vezati u brak, ako ne idete u crkvu, a od njih tražite da idu, i kad oni završe krizmu i oni više ne će htjeti ići jer tako rade njihovi roditelji. Vjerujem da svatko od vas najviše voli svoju djecu. Tako i treba, ali ako vam dijete pogriješi, opomenite ga, ukorite ga jer to je najbolji odgoj. Odgoj nije, ako djetetu sve popuštate, to je za dijete pogubno. Imajte za njih vremena i za razgovor i za savjet. Budite im najbolji prijatelj, kome se mogu povjeriti i reći što ih muči. Budite im podrška da ne krenu putem droge i alkohola.

 1. PREDSTAVLJANJE KANDIDATA ZA SAKRAMENTE:

 

 1. predstavljanje kandidata za prvu pričest: u studenom – poldanjica

 

 1. predstavljanje kandidata za krizmu: u studenom – poldanjica

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

Sveta misa za sve vatrogasce u kapeli Sv. Margarete u Kapelščaku

Ove nedjelje 05. svibnja 2024. u kapeli sv. Margarete u Kapelščaku, povodom blagdana sv. Florijana, služena je sveta misa za sve članove vatrogasnih društava. Župnik je sve pozvao da nasljeduju Božju Riječ i pomažu bližnjemu, kao što je to činio i sv. Florijan....