+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

SA SASTANKA ŽUPNOG EKONOMSKOG VIJEĆA ODRŽANOG 11.01.2021.

Dodano : 16.01.2021

Financijski izviještaj je prihvaćen, potpisan i poslan u ekonomat Varaždinske biskupije

Plan radova u ovoj godini;

– dogovorili smo da se poruše borovi oko župne kuće, jer je opasnost da se u oluji na sruši na župni dvor ili školu, te šuma agacija u zagrađenom prostru iza župnog dvora.

– nakon rušenja borova iskopali bismo sve korijenje i poravnali zemlju te iščupati betonsko gnojište koje nema više svoju svrhu ( sve te radove učinio bi gospodin Nikola Kutnjak ); Uz školu za sada ne bismo dirali korijenje, jer kažu vijećnici da je općina obećana napraviti potporni zid zbog kolnog vatrogasnog prolaza, pa dok se napravi potporni zid, tek onda će se iskopati korijenje da se zemlja ne uruši na školu.   Dogovoreno je da u ograđenom djelu gdje su bile životinje, da se izgradi  kokošinjac i ogradi prostor za perad;

U ograđenom djelu zasadio bi voćnjak. U postojećoj prostoriji uz župnu kuću, dao bi učiniti prostor za uzgoj zečeva.  Oko kuće bi dao napraviti projekt uređenja okoliša, ( binu za misu na otvorenom i parkirna mjesta ) te zasadio ukrasno bilje; U izradi je projekt rekonstrukcije kuće ( projektant Tibor Horvat ) i kandidirali bi se u ministarstvo regionalnog razvoja za obnovu kuće, tražili bi pomoć i  biskupije, a iz blagajne bi  platili projektnu dokumentaciju; Završili bi stazu oko crkve, da se ne hoda po zemlji i travi ( asfalt gradnja ), te zasadili cvijeće i ukrasno bilje oko crkve.

Budući da smo nabavili novi luster za crkvu u Hlapičini, cijena 18.320,00 ( pomogli za luster grad  Mursko Središće sa 9.000,00kn, Ob. Sobočan Franje sa 5.000,00kn, Ob. Kristofić sa 4.000,00kn, ja sam dao što je nedostajalo 320kn ), tako bi trebali nabaviti luster i za župnu crkvu, u svetište, jer je premalo svijetla, no konzervatorski odjel mora dati dozvolu.

Kandidirati ćemo se ove godine za općinska sredstva, kada se raspiše natječaj;

Što se tiče uređenja poda u župnoj crkvi – čeka se objava ministarstva kulture kome su odobrena sredstva, tek onda možemo planirati radove, no idealno bi bilo da se u projekt uređenja poda stavi i podno grijanje.

Skinuti će se u svetištu zaštita za svjetla ( 2 komada ), jer svijetlo ne radi jer su prekinute žice, i nemaju nikakvu svrhu; Što se tiče ogledala u crkvu, stav vijeća je da za sada ostanu.

Budući da imamo problema sa parkiranjem u Hlapičini, jer vjernici dolaze s autom i nemaju gdje parkirati, nego na mokru travu, a onda se svi zaprljaju i takvi idu u crkvu, dogovoreno  je da iza crkve napravimo parkiralište; Svjestan sam da prvo mora proći kanalizacija, a onda bi mi porušili borove i radili iskop. Prije toga moramo vidjeti dali nam treba projekt i dozvola, to ćemo pitati u gradu Mursko Središte, a onda bi uz sve dozvole prionuli uz taj projekt. To vjerojatno neće biti gotovo u jednoj godini, ali svakako da je nužno, iskop, stavljanje šljunka i onda asfalt.

 

Vino koje je ostalo u župnoj klijeti župno  je vino, to vino ćemo i dalje dijeliti onima kojima ste do sada darivali, ništa nećemo prodavati. Iz biskupije smo dobili naputak, da ne trošimo novac za veće radove jer nam novac treba za održavanje hladnog pogona ( plaće, režije ). Ako će biti blagoslov onda možemo planove i realizirati.

U blagajni imamo 70.492,00kn.

Crkvene obaveze ostaju iste.

Dogovoreno je da se orguljašima daje ista mjesečna plaća, gospodinu Boži 2.100,00kn, gospodinu Patriku 750,00kn;

Budući da se u potresu okliznuo crijep na župnoj crkvi, a da ne bude veće štete, zamolili smo elektru ta dođe sa dizalicom i da sanira taj dio. Elektra je to i učinila, te im od srca zahvaljujem.

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...