+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Sv.Potvrda

SAKRAMENAT SV. POTVRDE

SVETA POTVRDASveta Potvrda je sakramenat u kojem primamo puninu Duha Svetoga,
odnosno sedam darova Duha Svetoga.

Sedam darova Duha Svetoga :
1. Mudrost
2. Razum
3. Savjet
4. Jakost
5. Znanje
6. Pobožnost
7. Strah Božji

DUH SVETI12

 

Tko može primit sakramenat  Sv. Potvrde?
Svaka krštena osoba, koja još nije potvrđena, može i treba primiti sakramenat Potvrde. Budući da krštenje, potvrda i euharistija tvore nešto jedinstveno, vjernici su obavezni primiti sakramenat potvrde pravodobno. Sakramenat krštenja bez potvrde i euharistije je doduše valjan i djelotvoran, ali kršćanska inicijacija ostaje nedovršena.

Djelitelj potvrde
Izvorni djelitelj potvrde je biskup. Na istoku redovito prezbiter koji krsti, odmah u jednom te istom slavlju podjeljuje i potvrdu. U latinskom obredu (kojega mi slavimo) redoviti djelitelj potvrde je biskup. Premda biskup može iz važnih razloga, nekim svećenicima dati ovlast da dijele potvrdu.
Potvrdu dijeli biskup ili delegat mažući svetim uljem čelo potvrđenika i govori: Npr.” Marija, primi pečat dara Duha svetoga.” Firmanik odgovori – AMEN. Biskup nastavi: “Mir tebi”, firmanik odgovori – I s duhom tvojim. Kum cijelo to vrijeme stoji iza firmanika i drži svoju desnu ruku na desnom ramenu firmanika.

Kum na svetoj Potvrdi
Vrijedi isto kao i kod krštenja. Zakonik kanonskog prava kaže slijedeće:
Da bi se nekome dopustilo da preuzme službu kuma potrebno je:
1. da ga odredi sam firmanik da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu.
2. da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik smatra da zbog opravdanog razloga treba da se dopusti iznimka
3. da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom (10 Božjih zapovijedi) i preuzetom službom (da nije rastavljen i ponovno oženjen i ako je oženjen da je vjenčan sakramentalno)
4. da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom
5. da nije otac ili majka firmanika

Pripava za svetu Potvrdu
Priprava traje više godina kroz školski i župni vjeronauk, a ona završna priprava odvija se zadnju godinu na župnom vjeronauku. Osim školskog i župnog vjeronauka nezamjenjivu ulogu imaju roditelji te vjerski život u obitelji: molitva, polazak na svetu misu, razgovor o vjeri, vjerski primjer roditelja.

Na koncu župnik nakon konzultacije sa “ORDINARIJEM – BISKUPOM” odlučuje kada će dotični kandidat primiti sakramenat Sv. Ptvrde, da li sa svojom generacijom ili će se odgoditi za slijedeću godinu.