+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

SPROVOD VLČ. BLAŽA TOTE, DUGOGODIŠNJEG ŽUPNIKA NAŠE ŽUPE

Dodano : 24.12.2016

SPROVOD VLČ. BLAŽA TOTE, DUGOGODIŠNJEG ŽUPNIKA NAŠE ŽUPE

sam_3528sam_3547sam_3553
Vlč. Blaž Tota, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, koji je preminuo u ponedjeljak 19. prosinca u Svećeničkom domu u Varaždinu u 85. godini života i 58. godini svećeništva, pokopan je u četvrtak 22. prosinca u Svetom Martinu na Muri, župi njegove posljednje dugogodišnje službe.
Sprovodne obrede na mjesnom groblju i svetu misu u župnoj crkvi sv. Martina biskupa predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s 50-tak svećenika te uz sudjelovanje većeg broja sestara iz više redovničkih zajednica, djelatnika Svećeničkog doma u Varaždinu i biskupijskih ureda, ožalošćene rodbine, prijatelja i mnogobrojnih vjernika, osobito iz župa Draškovec i Sveti Martin na Muri.
Domaći župnik vlč. Ivan Herceg, koji je 2000. godine naslijedio vlč. Totu, podsjetio je kako je u toj župi bio župnikom 34 godine sve do umirovljenja. Zahvalio mu je na svemu što je učinio na duhovnom, pastoralnom i materijalnom području u životu župne zajednice. Vlč. Blaž Tota rođen je 15. srpnja 1932. godine u župi Draškovec u donjem Međimurju od oca Franje i majke Marije rođ. Igrec te je imao još dvije sestre, Mariju i Margaretu. Za svećenika je zaređen 25. srpnja 1959. godine u zagrebačkoj katedrali po rukama Franje Šepera, zagrebačkog nadbiskupa koadjutora. Dvije i pol godine bio je kapelan u Svetom Križu Začretju, a potom četiri godine župnik u Gornjem Dubovcu kod Križevaca, sve do 1966. godine kada je imenovan župnikom u svom rodnom Međimurju. Župnik Herceg okupljene je podsjetio na pokojnikovu veliku ljubav prema prirodi, jer cijeli život bio je vrlo aktivan planinar-alpinist, kazavši kako je u planinarskim podvizima vidio priliku da čovjek bolje upoznaje sebe ali i Božju ljubav. Također je bio dugogodišnji duhovnik u pokretu Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo. Svoja pastoralna i planinarska iskustva pretočio je u tri knjige koje je objavio u umirovljeničkim danima, te je planirao rad na četvrtoj.
U ime svećenika rodom iz župe Sveti Martin na Muri riječi oproštaja i zahvale uputio je preč. Vladimir Hren. Podsjetio je kako je vlč. Tota odmah po dolasku u župu prionuo poslu na duhovnoj obnovi župne zajednice, okupljao je različite skupine vjernika, osobito mlade i starije, te je privlačio nadahnutim propovijedima koje su doticale mnoga srca. Bio je druželjubiv i otvoren, te iskren pastir sa strogim ali i nježnim srcem koje je imalo razumijevanje za druge pokazujući svakome da je vrijedan i jedinstven. Posvetio se obnovi župne crkve i kapele sv. Margarete, te izgradnji župne kuće i nove crkve u filijali Hlapičina. Njegovom zaslugom u župi su kroz 14 godina djelovale i sestre Kćeri Božje ljubavi, a tijekom niza godina u župi su djelovali i kapelani. Za vrijeme njegove službe proslavljeno je osam mladih misa, a sedam djevojaka izabralo je redovničko zvanje. Osobito rado divio se ljepoti prirode gdje je osjećao Božju blizinu te je mnoge radosne trenutke rado dijelio s drugima. Na poseban način posvetio se radu u Kursilju, ali i poticanju novih duhovnih zvanja, rekao je preč. Hren te je u ime svih svećeničkih i redovničkih zvanja zahvalio na očinskoj brizi i primjerenom svećeničkom služenju.
Vlč. Andrija Vrane podsjetio je na njegov neumoran rad u Kursilju jer je u tom pokretu pronašao put za ostvarivanje zajedništva u župi i produbljivanje osjećaja za bližnjeg. Bio je jedan od prvih duhovnika toga pokreta i prorok svoga vremena. Duboke teološke misli i spoznaje izražavao je na jednostavan svjedočki način koji je bio svima razumljiv i oduševljavao za Krista i Crkvu. Kursiljo danas ne bi bio ono što jest da on nije postavio dobre temelje, kazao je vlč. Vrane i izrazio mu na tome duboku zahvalnost u ime tisuća onih kojima se posvetio. Općinski načelnik Franjo Makovec podsjetio je kako je njegovo djelovanje bilo prožeto ljubavlju i vjerom, ali i pronalaženjem ljepote u svakodnevnom svijetu kako bismo svi bili boljim ljudima.
Riječi zahvale uputili su i predstavnici župne zajednice Sveti Martin na Muri i župe Kneginec, gdje je posljednjih 15 godina na “varaždinskim bregima” pastoralno pomagao. Istaknuli su kako je naviještao Božju riječ u vremenima koja nisu bila lagana, posvećivao se svim naraštajima, te brinuo za duhovni rast cijele župne zajednice. Osobito je ukazivao kako slaviti Boga u jednostavnosti i poniznosti, ali i gorljivosti i srčanosti. Također, zahvala je upućena i u ime udruge mladih koju su sa župnikom, kao učiteljem i prijateljem, osnovali 1972. godine te su njihova prijateljstva i susretanja potrajala do današnjih dana.
Predvodeći misu zadušnicu biskup Mrzljak kazao je kako su se okupili da bi u vjeri molili za vječni život pokojnog Blaža, ali i svoj vlastiti, kako bi se svi skupa jednog dana našli u zajedništvu s Kristom oko kojeg su se i sada sabrali na euharistiji. U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio na neumoran svećenički rad vlč. Blaža koji je činio mnoga duhovna i materijalna dobra djela, zasigurno osjećajući duhovnu raspoloženost, smirenost i radost što je svoj život uložio u ovako plemenito zvanje trudeći se da Božja riječ bude živa u današnjem svijetu među svima nama. I po njemu ta Božja riječ utjelovljivala se u našim životima, rekao je biskup istaknuvši simboliku što se u predbožićno vrijeme opraštamo od svećenika koji je donosio i širio Božju riječ. Na kraju mise uputio je izraze sućuti svima ožalošćenima te je zahvalio djelatnicima Svećeničkog doma u kojem je pokojni Blaž živio posljednjih godina.

(preuzeto: http://www.biskupija-varazdinska.hr/vijesti/oprostaj-od-vlc-blaza-tote-umirovljenog-svecenika-varazdinske-biskupije/20813)

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...