+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS

Dodano : 14.04.2020

Draga braćo i sestre u Isusu Kristu!

Doista, uskrsnu od mrtvih!

Mnogi se pitaju gdje je sada Bog kada toliko ljudi oboljeva i toliko ih umire. Trebamo znati da Bog nije donio bolest, a niti je uzrok bolesti. Virus je plod ljudskog zla, nemara, odnosno u širem kontekstu ljudskog grijeha.
Bog poštuje ljudsku slobodu, pa i onda kada čovjek u svojoj slobodi čini zlo. Imamo primjer Adama i Eve. Molimo Božju milost za one koji se bave znanošću da pronađu lijek, a pozvani smo prije svega svi zajedno moliti Božje milosrđe za sebe osobno, te postanemo bolji.
Blagdan Uskrsa kojeg slavimo je naš najveći kršćanski blagdan, jer je Krist Uskrsnućem pobijedio smrt.
Brojni su svjedoci vidjeli uskrslog Isusa nakon Uskrsnuća. Svi znaju za susret s nevjernim Tomom, dvojicom učenika na putu za Emaus, Marijom Magdalenom na grobu, Petrom i Ivanom, svim apostolima, apostolom Pavlom, prilikom Stjepanove smrti i brojni drugi.
U Svetom Pismu u  1 poslanici Korinćanima 15, 3-7 Pavao svjedoči da je jednom prilikom uskrslog Isusa vidjelo preko 500 ljudi!
3Doista, predadoh vam ponajprije što i primih: Krist umrije za grijehe naše po Pismima; 4bî pokopan i uskrišen treći dan po Pismima; 5ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici. 6Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; većina ih još i sada živi, a neki usnuše. 7Zatim se ukaza Jakovu, onda svim apostolima. 8Najposlije, kao nedonoščetu, ukaza se i meni” (1 Kor 15, 3-7).
Od samih početaka kršćani su čuvali ovu istinu vjere kao najveću svetinju.
Još nekoliko dokaza o Kristovom Uskrsnuću.
“Jer ako Krist nije uskrsnuo, uzalud i vjera vaša. Jer ako mrtvi ne uskršavaju, onda ni Krist nije uskrsnuo. Ako se samo u ovom životu u Krista ufamo, najbjedniji smo ljudi. Ali sada Krist uskrsnu – prvina umrlih!” (apostol naroda sveti Pavao, 1 poslanica Korinćanima 15)

Uskrsnuće Isusa Krista temeljna je vjerska istina: Bog je Isusa treći dan uskrisio od mrtvih!

U Novom zavjetu Pavao prvi svjedoči da Raspeti nije ostao u smrti, nego da se nakon svog uskrsnuća trećeg dana (1 Kor 15,4) u različitim viđenjima ukazao svjedocima uskrsnuća. Evanđelja izvješćuju o ukazanjima uskrslog Isusa, ali i o praznom grobu (Mk 16,1-8). U užem smislu riječi Isusova ukazanja učenicima imaju povijesno, a izvješća o praznom grobu imaju više apologetsko značenje. Među svjedoke Isusova uskrsnuća Novi zavjet ponajprije ubraja apostole (Dj 1,22), među kojima su također skeptik Jakov, rođak Isusov, i nekadašnji Isusov protivnik Pavao (1 Kor 15,7), tako da se vjera u uskrsnuće Isusovo ne može tumačiti kao zamisao Isusovih učenika.
Spriječeni smo ovih dana u zajedništvu sakramenata, posebice euharistije slaviti naš najveći blagdan, Uskrs, ali slavimo ga u molitvi jedni za druge, čitanjem Božje Riječi, praćenje euharistijskih slavlja preko medija.

ŽELIM VAM SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Vaš župnik: Ivan Herceg

 

 

Pročitajte još

Sveta misa za sve vatrogasce u kapeli Sv. Margarete u Kapelščaku

Ove nedjelje 05. svibnja 2024. u kapeli sv. Margarete u Kapelščaku, povodom blagdana sv. Florijana, služena je sveta misa za sve članove vatrogasnih društava. Župnik je sve pozvao da nasljeduju Božju Riječ i pomažu bližnjemu, kao što je to činio i sv. Florijan....