+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Sveti Urban je zaštitnik vinara, vinogradara i pijanaca

Dodano : 25.05.2022

Katolička Crkva 25. svibnja slavi blagdan posljednjeg „ledenog sveca“, svetog Urbana. U liku ovoga sveca, zaštitnika vinara, vinogradara, tradicija je sažela čak tri sveta Urbana. Prvi je mučenik i papa Sv. Urban I. (+ 230.), drugi je biskup Urban ( 5. st.), a treći – također biskup – Urban iz Langresa (5.st.). Upravo ovaj treći Urban, biskup Langresa, u zapadnoj se Europi slavi kao zaštitnik vinara i vinogradara.

Sveta misa služena je u Kapeli sv.Margarete u Kapelščaku.

Prema legendi, taj je Urban bio biskup u Langresu, u Francuskoj, u vinorodnom području koje se i danas može pohvaliti dvotisućljetnom tradicijom vinogradarstva. Legenda o sv. Urbanu kaže da je biskup Urban htio obratiti jedno selo u okolici Langersa, ali su pogani iz toga sela odlučili Urbana ubiti. On je sa sebe skinuo biskupsku odjeću te se obukao u vinogradara i sakrio u vinogradu. Vinogradari su ga pronašli te ga sakrili u vinski podrum i time mu spasili život.Urban se zato zavjetovao da će moliti za njihove vinograde i za njihov rad da Bog sačuva od tuče, leda i lošega vremena. Zato ga se štuje kao posljednjeg ledenog sveca, te u Francuskoj i danas njegov kip nose u procesiji po vinogradima te po tradiciji ako je sunčani dan na njegov blagdan kip škrope vinom, a ako je kišni dan, blagoslovljenom vodom. U ikonografiji se prikazuje s vinovom lozom i bačvicom, a zbog zbunjenosti oko pape Urbana I. na glavu mu se stavlja tijara i slavi ga se kao mučenika za vjeru.

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...