+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

SVI SVETI

Dodano : 31.10.2020

SVI SVETI

Čitanje svetoga Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:
»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!
Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!
Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!
Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!
Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas!
Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!«
Riječ Gospodnja.

Izaberite život blaženstava! – potiče nas papa Franjo

Slavimo blagdan svih svetih.
Mi smo ujedinjeni sa svima svetima, ne samo s onima najpoznatijima koji se nalaze u kalendaru, nego i s onima koji su sa strane, sa svojim rođacima i poznanicima koji su sada dio toga velikog mnoštva
Sveci nas pozivaju na put sreće koji je naznačen u današnjem evanđelju koje je tako lijepo i poznato: „Blago siromasima duhom… Blago krotkima… Blago čistima srcem…” (Mt 5,3-8) –Ali kako?
Gospodin traži sve, a ono što nudi pravi je život.  Pomoći će nam ako dopustimo da nas „izazivaju“ sveci koji ovdje nisu imali polovične mjere i od tamo „navijaju” za nas kako bismo izabrali Boga, poniznost, blagost, milosrđe, čistoću, jer nas oduševljavaju za nebo.
Danas nas ta naša braća i sestre ne traže da ponovno čujemo lijepo evanđelje, nego da ga počnemo živjeti, da krenemo putom blaženstava. Ne radi se o izvanrednim stvarima, nego da svaki dan slijedimo taj put koji nas vodi u nebo, u obitelj, kući. Zato danas naziremo svoju budućnost i slavimo ono za što smo rođeni. Rođeni smo da nikada više ne umremo, rođeni smo da uživamo Božju sreću! Gospodin nas potiče i stavljajući nas na put blaženstava kaže: “Radujte se i kličite, velika je plaća vaša na nebesima!” (Mt 5,12). Neka nam sveta Majka Božja Kraljica svetaca pomogne da čvrsto kročimo putom svetosti. Neka uvede naše drage pokojne u nebesku obitelj.

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...