+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Vincekovo 2022. “TRSEK MOJ, ZBUDI SE, DOSTA SI SPAL, DUGO NA TEBI SNEGEK JE STAL”

Dodano : 22.01.2022
Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.
Župni vinograd na Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegovog „krštenja“, a uz to su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.
Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera, neće se održati u tradicionalnom obliku, no stavljamo ovdje podsjetnik kako bi to izgledalo da je situacija povoljnija. Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu.
Uživajte u fotogaleriji, a mi vas potičemo na šetnje našim dragim bregima gdje ćete zasigurno naići na vrijedne vlasnike gorica ili bar brajdi koje se polako bude. Čaša vina će vam se zasigurno naći u ruci.

Pročitajte još

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani. Neke obitelji koje...