+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Vincekovo 2022. “TRSEK MOJ, ZBUDI SE, DOSTA SI SPAL, DUGO NA TEBI SNEGEK JE STAL”

Dodano : 22.01.2022
Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.
Župni vinograd na Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegovog „krštenja“, a uz to su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.
Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera, neće se održati u tradicionalnom obliku, no stavljamo ovdje podsjetnik kako bi to izgledalo da je situacija povoljnija. Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu.
Uživajte u fotogaleriji, a mi vas potičemo na šetnje našim dragim bregima gdje ćete zasigurno naići na vrijedne vlasnike gorica ili bar brajdi koje se polako bude. Čaša vina će vam se zasigurno naći u ruci.

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...