+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

U GRKAVEŠČAKU PROŠTENJE SV. ALOJZIJA GONZAGE

Dodano : 24.06.2018

PROŠTENJE  SV.  ALOJZIJA GONZAGE

U nedjelju 24. lipnja u Grkaveščaku svečano smo proslavili proštenje sv. Alojzija Gonzage. Iako se sv. Alojzije Gonzaga slavi 21. lipnja mi ga prenosimo na slijedeću nedjelju.
Uz ugodno, ne vruće vrijeme, okupio se lijepi  broj vjernika koji su molili i slavili Boga u svetoj misnoj žrtvi. Misu je služio domači župnik. Pjevanje na misi su predvodili stariji i mlađi pjevači zajedno, a svirao je Patrik Zamuda.
U propovijedi je župnik  posebno istaknuo važnost nasljedovanja Božje Riječi po primjeru sv. Alojzia Gonzage.
Sveti Alojzije Gonzaga pokazuje da kršćanstvo nije nikakav udoban naslonjač za počivanje, već nešto što valja s mnogo hrabrosti osvajati i za što se treba neprestano boriti.
Alojzije se rodio 9. ožujka 1568.g. u Castiglioneu kod Mantove. Na kućnome ognjištu duša pravog kršćanskog odgoja bila je dona Marta, Alojzijeva majka. Ona nije bila samo visoka plemkinja, već daleko više duboka kršćanka. Malome Alojziju usađivala je od malena ljubav prema molitvi, obraćanju i razgovoru s Bogom.
Kada je god. 1590. izbila epidemija kuge, Alojzije je među prvima pošao u pomoć oboljelima. Skrbio se o njima s nevjerojatnom ljubavlju i predanošću. No, sve je to kratko trajalo, jer se i sam bio zarazio. Na ulici je bio susreo umirućega bolesnika od kuge, pa ga je na ramenima odnio u bolnicu, ne osvrćući se nimalo na pogibao, već naprotiv, sretan kako je u njemu susreo Gospodina.
Taj ga je čin milosrđa stajao života pa je preminuo 21. lipnja 1591. u 23. godini života.
Alojzije je proglašen svetim 1726.g., od pape Benedikta XIII.,te postavljen mladima kao uzor čestita života, proživljena u čistoći i posve beskompromisno.

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...