+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

U GRKAVEŠČAKU PROŠTENJE SV. ALOJZIJA GONZAGE

Dodano : 24.06.2018

PROŠTENJE  SV.  ALOJZIJA GONZAGE

U nedjelju 24. lipnja u Grkaveščaku svečano smo proslavili proštenje sv. Alojzija Gonzage. Iako se sv. Alojzije Gonzaga slavi 21. lipnja mi ga prenosimo na slijedeću nedjelju.
Uz ugodno, ne vruće vrijeme, okupio se lijepi  broj vjernika koji su molili i slavili Boga u svetoj misnoj žrtvi. Misu je služio domači župnik. Pjevanje na misi su predvodili stariji i mlađi pjevači zajedno, a svirao je Patrik Zamuda.
U propovijedi je župnik  posebno istaknuo važnost nasljedovanja Božje Riječi po primjeru sv. Alojzia Gonzage.
Sveti Alojzije Gonzaga pokazuje da kršćanstvo nije nikakav udoban naslonjač za počivanje, već nešto što valja s mnogo hrabrosti osvajati i za što se treba neprestano boriti.
Alojzije se rodio 9. ožujka 1568.g. u Castiglioneu kod Mantove. Na kućnome ognjištu duša pravog kršćanskog odgoja bila je dona Marta, Alojzijeva majka. Ona nije bila samo visoka plemkinja, već daleko više duboka kršćanka. Malome Alojziju usađivala je od malena ljubav prema molitvi, obraćanju i razgovoru s Bogom.
Kada je god. 1590. izbila epidemija kuge, Alojzije je među prvima pošao u pomoć oboljelima. Skrbio se o njima s nevjerojatnom ljubavlju i predanošću. No, sve je to kratko trajalo, jer se i sam bio zarazio. Na ulici je bio susreo umirućega bolesnika od kuge, pa ga je na ramenima odnio u bolnicu, ne osvrćući se nimalo na pogibao, već naprotiv, sretan kako je u njemu susreo Gospodina.
Taj ga je čin milosrđa stajao života pa je preminuo 21. lipnja 1591. u 23. godini života.
Alojzije je proglašen svetim 1726.g., od pape Benedikta XIII.,te postavljen mladima kao uzor čestita života, proživljena u čistoći i posve beskompromisno.

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...